Χορτόπιτα με φύλλο χωρίς γλουτένη

Χορτόπιτα με φύλλο χωρίς γλουτένη

 

Χορτόπιτα με φύλλο χωρίς γλουτένη

Χορτόπιτα με φύλλο χωρίς γλουτένη

Αυτή είναι μία αγαπημένη χορτόπιτα ή αν θέλουμε σπανακόπιτα, με κλασική γέμιση αλλά με πιο ελαφρύ φύλλο για όσους ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη. Ξεκινάμε τη διαδικασία από μέσα προς τα έξω.
Prep Time 1 hr
Cook Time 1 hr
Course Appetizer, Pies
Cuisine Greek
Servings 6 μερίδες

Ingredients  

Υλικά γέμισης

  • 1 κιλό χορταρικά (800γρ σπανάκι και τα υπόλοιπα  σέσκουλα, καυκαλήθρες, μυρώνια ή ό,τι άλλο γλυκό χορταρικό σας αρέσει)
  • 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό (ψιλοκομμένο)
  • 4 κρεμμύδιαφρέσκα (ψιλοκομμένα)
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • αλάτι
  • πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • 4 αυγά
  • 400 γρ φέτα

Υλικά για το φύλλο

  • 600 γρ αλεύρι χωρίς γλουτένη
  • 1 σόδα (ή ανθρακούχο νερό)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 60 γρ βούτυρο ή ελαιόλαδο

Instructions 

Εκτέλεση γέμισης

  • Καθαρίζουμε και πλένουμε τα χορταρικά
  • Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεστάνουμε λίγο λάδι, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε χωρίς να τα αφήσουμε να μαυρίσουν, και τα χορταρικά μας, ώστε να μαραθούν και να μειώσουν τον όγκο τους
  • Στο τέλος προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη για να πέσει η θερμοκρασία του μείγματος
  • Χτυπάμε τα αυγά, τα προσθέτουμε στο μείγμα χορταρικών, και μετά προσθέτουμε τη φέτα σπασμένη στο χέρι

Εκτέλεση φύλλου

  • Σε ένα μπολ ή στο μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και τη σόδα και τα ανακατεύουμε καλά
  • Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και την ανοίγουμε σε ένα λεπτό φύλλο
  • Απλώνουμε το βούτυρο πάνω στο φύλλο
  • Κόβουμε το φύλλο κάθετα σε 4-5 λωρίδες, και τοποθετούμε τη μια λωρίδα  πάνω στην άλλη. Στη συνέχεια, κόβουμε τα φύλλα στη μέση
  • Τα αφήνουμε λίγο στο ψυγείο μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο και ύστερα ανοίγουμε τα κομμάτια με τον πλάστη σε δύο φύλλα

Εκτέλεση πίτας

  • Βάζουμε ένα φύλλο στο ταψί, ανάμεσα βάζουμε τη γέμιση και από πάνω το δεύτερο φύλλο
  • Εάν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι
  • Ψήνουμε στους 180° στην πάνω σχάρα για μία ώρα περίπου

Notes

  • Το φύλλο μπορούμε να το προετοιμάσουμε από την προηγούμενη μέρα και να το διατηρήσουμε στο ψυγείο
  • Η ίδια γέμιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξουμε πίτα με έτοιμο φύλλο
Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

No products in the cart.