Φακές παραδοσιακές

Φακές παραδοσιακές

Φακές παραδοσιακές

Φακές παραδοσιακές

«Φάε τις φακές σου» επέμεναν οι γιαγιάδες μας, για αυτό εδώ το πιάτο που θεωρούνταν ανέκαθεν η επιτομή του power food, γεμάτο καλές πρωτεΐνες και σίδηρο. Ιδού η κλασική συνταγή για πεντανόστιμες φακές:
Prep Time 15 mins
Cook Time 1 hr
Course Main Course, Soup
Cuisine Greek
Servings 4 μερίδες

Ingredients  

  • 1/2 κιλό φακές
  • 1 κρεμμύδι ξερό (ψιλοκομμένο)
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο
  • 1 καρότο (σε ροδέλες )
  • 1 κύβο ζωμό λαχανικών
  • 1 κονσέρβα αποφλοιωμένα ντοματάκια (ή 4 ώριμες ντομάτες )
  • 1 φλ.τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1-2 φύλλα δάφνη
  • 1-1,5 lt νερό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Instructions 

  • Πλένουμε καλά τις φακές μέσα σε ένα σουρωτήρι, κάτω από τρεχούμενο νερό
  • Σε μία κατσαρόλα με νερό βάζουμε τις φακές μας να πάρουν μία βράση και αμέσως μετά πετάμε το νερό
  • Βάζουμε στην κατσαρόλα με τις φακές ένα λίτρο ζεστό νερό και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά
  • Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τις σκελίδες σκόρδου, τη δάφνη, τον ζωμό λαχανικών και το καρότο
  • Στο μπλέντερ πολτοποιούμε τις ντομάτες ή τα αποφλοιωμένα ντοματάκια
  • Προσθέτουμε στις φακές
  • Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε για 45-60’, μέχρι να μαλακώσουν και να χυλώσουν οι φακές
  • Ελέγχουμε τακτικά το νερό στην κατσαρόλα μας και όποτε χρειαστεί συμπληρώνουμε με λίγο ζεστό νερό μέχρι να βράσουν καλά οι φακές
  • Στη μισή ώρα βρασίματος προσθέτουμε το ελαιόλαδο (όχι από την αρχή)
  • Όταν είναι έτοιμες, προσθέτουμε -εάν θέλουμε- λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Notes

Δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο πιπέρι καγιέν που ταιριάζει με το ντοματένιο ζουμί, ή λίγο κάρυ που αναδεικνύει τη γεύση του καρπού, μειώνοντας λίγο το μαύρο πιπέρι στη συνταγή. Πολλοί, επίσης, τις απολαμβάνουν σερβιρισμένες με λίγο καλής ποιότητας ξυδάκι.
Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

No products in the cart.