Φακές παραδοσιακές

Φακές παραδοσιακές
«Φάε τις φακές σου» επέμεναν οι γιαγιάδες μας, για αυτό εδώ το πιάτο που θεωρούνταν ανέκαθεν η επιτομή του power food, γεμάτο καλές πρωτεΐνες και σίδηρο. Ιδού η κλασική συνταγή για πεντανόστιμες φακές:
Ingredients
- 1/2 κιλό φακές
- 1 κρεμμύδι ξερό (ψιλοκομμένο)
- 4-5 σκελίδες σκόρδο
- 1 καρότο (σε ροδέλες )
- 1 κύβο ζωμό λαχανικών
- 1 κονσέρβα αποφλοιωμένα ντοματάκια (ή 4 ώριμες ντομάτες )
- 1 φλ.τσαγιού ελαιόλαδο
- 1-2 φύλλα δάφνη
- 1-1,5 lt νερό
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Instructions
- Πλένουμε καλά τις φακές μέσα σε ένα σουρωτήρι, κάτω από τρεχούμενο νερό
- Σε μία κατσαρόλα με νερό βάζουμε τις φακές μας να πάρουν μία βράση και αμέσως μετά πετάμε το νερό
- Βάζουμε στην κατσαρόλα με τις φακές ένα λίτρο ζεστό νερό και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά
- Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τις σκελίδες σκόρδου, τη δάφνη, τον ζωμό λαχανικών και το καρότο
- Στο μπλέντερ πολτοποιούμε τις ντομάτες ή τα αποφλοιωμένα ντοματάκια
- Προσθέτουμε στις φακές
- Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε για 45-60’, μέχρι να μαλακώσουν και να χυλώσουν οι φακές
- Ελέγχουμε τακτικά το νερό στην κατσαρόλα μας και όποτε χρειαστεί συμπληρώνουμε με λίγο ζεστό νερό μέχρι να βράσουν καλά οι φακές
- Στη μισή ώρα βρασίματος προσθέτουμε το ελαιόλαδο (όχι από την αρχή)
- Όταν είναι έτοιμες, προσθέτουμε -εάν θέλουμε- λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Notes
Δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο πιπέρι καγιέν που ταιριάζει με το ντοματένιο ζουμί, ή λίγο κάρυ που αναδεικνύει τη γεύση του καρπού, μειώνοντας λίγο το μαύρο πιπέρι στη συνταγή. Πολλοί, επίσης, τις απολαμβάνουν σερβιρισμένες με λίγο καλής ποιότητας ξυδάκι.
Share this post