Γεμιστά

Γεμιστά

Γεμιστά

Γεμιστά

Κάθε σπίτι έχει τη δική του συνταγή γι' αυτό εδώ το φαγητό που θεωρείται μέτρο αξιολόγησης ανάμεσα στις έμπειρες μαγείρισσες. Η δική μας συνταγή έχει απ’ όλα και αρέσει σε όλους.
Cook Time 1 hr 20 mins
Course Main Course
Cuisine Greek
Servings 6 μερίδες

Ingredients  

  • 8 ντομάτες
  • 4 πιπεριές (ό,τι χρώμα θέλουμε)
  • 2 μελιτζάνες
  • 12 κ.σ. ρύζι νυχάκι (υπολογίστε μία γεμάτη κουταλιά της σούπας ανά λαχανικό)
  • 1/2 μάτσο μαϊντανό
  • 1/2 μάτσο δυόσμο
  • 2 μικρά κολοκυθάκια
  • 1 καρότο
  • 2 κρεμμύδια ξερά (ψιλοκομμένα)
  • 2-3 κλωνάρια φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
  • Σταφίδες ξανθές
  • Κουκουνάρι
  • Χυμός από τις ντομάτες μας
  • 1 φλ. ζεστό νερό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)

Instructions 

Εκτέλεση για τα λαχανικά

  • Πλένουμε προσεκτκά τα λαχανικά μας
  • Γυρίζουμε κάθε ντομάτα ανάποδα και κόβουμε ένα κομμάτι σαν καπάκι. Αδειάζουμε το εσωτερικό της ντομάτας με ένα κουτάλι και το αφήνουμε σε ένα μπολ
  • Τοποθετούμε τις ντομάτες μας σε ένα πυρέξ
  • Για τις πιπεριές κάνουμε το αντίθετο, κόβουμε ένα κομμάτι σαν καπάκι από το πάνω μέρος
  • Αδειάζουμε τα σπόρια από τις πιπεριές και τις τοποθετούμε στο πυρέξ μαζί με τις ντομάτες
  • Κόβουμε το επάνω μέρος από τις μελιτζάνες σαν καπάκι, αδειάζουμε το εσωτερικό με κουτάλι ή το ειδικό εργαλείο που υπάρχει στην αγορά και το ψιλοκόβουμε, ώστε να το βάλουμε αργότερα στη γέμιση με το ρύζι. Συμπληρώνουμε το πυρέξ με τις μελιτζάνες μας

Εκτέλεση για τη γέμιση

  • Καβουρδίζουμε ελαφρώς το κουκουνάρι σε ένα τηγάνι
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τρίβουμε στον ψιλό τρίφτη τα κολοκυθάκια και το καρότο. Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και τον δυόσμο. Σε ένα μπλέντερ πολτοποιούμε το εσωτερικό από τις ντομάτες μας. Φέρνουμε κοντά και το ψιλοκομμένο εσωτερικό από τις μελιτζάνες
  • Βάζουμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και αρχίζουμε να τσιγαρίζουμε με ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το φρέσκο κρεμμυδάκι.προσθέτουμε το κολοκυθάκι και το καρότο, και μόλις μαραθούν ελαφρώς προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να σωταριστεί το ρύζι και προσθέτουμε το 1/3 από τον χυμό ντομάτας, μαζί με μία κούπα ζεστό νερό, τις σταφίδες, το κουκουνάρι, τον μαϊντανό, το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρα φωτιά για 6-8’
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη
  • Γεμίζουμε με το μείγμα μας τις ντομάτες, τις πιπεριές και τις μελιτζάνες, κλείνουμε με τα καπάκια τους και τοποθετούμε ξανά στο πυρέξ
  • Περιχύνουμε τον υπόλοιπο χυμό ντομάτας γύρω από τα λαχανικά μας
  • Ρίχουμε πάνω σε κάθε λαχανικό από λίγο ελαιόλαδο με ένα κουτάλι, αλατίζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180Ο C στον αέρα για 1 ώρα και 20’
  • Προσθέτουμε στο πυρέξ, αν θέλουμε, πατάτες κυδωνάτες για να ψηθούν μέσα στο χυμό ντομάτας

Notes

Μία ωραία παραλλαγή είναι αντί για κανονικές πατάτες να βάλουμε γλυκοπατάτες ή να δοκιμάσουμε, αντί για ρύζι, να χρησιμοποιήσουμε κινόα. Εναλλακτικά, βάζουμε μισή δόση κινόα και μισή ρύζι.
Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

No products in the cart.