Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο ασχολούμαστε με το κομμάτι της σωστής διατροφής και το αντίκτυπο που έχει στην υγεία και στην καθημερινότητα μας.
Άλλωστε ο Ιπποκράτης πριν από περισσότερο από 2000 χρόνια είπε: «Άφησε το φαγητό να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακο να είναι το φαγητό σου».
Η σημασία της διατροφής είναι πλέον αποδεδειγμένη, άλλωστε το «τρώμε οτι είμαστε «δεν έχει σχέση μόνο με το σωματικό μας βάρος αλλά και στο αντίκτυπο που έχει στην υγεία μας ως προληπτικό μέσο για διάφορα προβλήματα υγείας όπως παχυσαρκία, καρδιοπάθειες, χοληστερίνη ,διαβήτη, καθώς και ορισμένα είδη καρκίνου.
Η κακή υγεία πολλών ανθρώπων τις τελευταίες δεκαετίες δείχνει αφενός ότι ωφελείτε στην υιοθέτηση διατροφής δυτικού τύπου υψηλή σε λιπαρά, κόκκινο κρέας, αλάτι, ζάχαρη, αλλαντικά, ζυμαρικά , γαλακτοκομικά, κατάχρηση ζάχαρης και αφετέρου ότι υγεία χωρίς υγιεινή διατροφή είναι αδύνατη!
Γι’ αυτό το λόγο τονίζω τα οφέλη της Ολιστικής Διατροφής όπου είναι η πρόληψη ή θεραπεία διαφόρων καταστάσεων του οργανισμού μας με ανεπεξέργαστα, πραγματικά τρόφιμα (όσο πιο κοντά γίνεται στη φυσική του κατάσταση) σε ισορροπία και ποικιλία για να μεγιστοποιήσουν ή επαναφέρουν την υγεία και τη ζωτικότητα.
Οι βασικοί κανόνες για να εφαρμόσουμε την ολιστική διατροφή στην καθημερινότητά μας είναι:Να προετοιμάζουμε εμείς το φαγητό μας για να ξέρουμε τι ακριβώς περιέχει η διατροφή μας.
- Να κάνουμε μικρά συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα κάθε 2,5-3 ώρες ώστε να ρυθμίζουμε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας
- Αποφεύγουμε επεξεργασμένα τρόφιμα καθώς περιέχουνε πολλά συντηρητικά, κρυμμένη ζάχαρη, αλάτι αλλά και διάφορες χρωστικές ουσίες.
- Τρώμε φρούτα και λαχανικά σε ωμή ή βραστή μορφή αντί για χυμούς.
- Προτιμάμε εποχιακά λαχανικά και φρούτα.
- Μέσα στην εβδομάδα θα τρώμε οπωσδήποτε μία με δύο φορές όσπρια ακόμα και σε μορφή σαλάτας και λαδερά πάντα από λαχανικά της εποχής .
- Αποφεύγουμε την κατάχρηση του κόκκινο κρέας
- Προτιμάμε τα προϊόντα ολικής αλέσεως, πέρα από τα καλά οφέλη του για την καλή λειτουργία του εντέρου η φλούδα των δημητριακών περιέχει βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
- Να τρώμε 2 φόρες την εβδομάδα ψάρι κατά προτίμηση μικρά σε μέγεθος αποφεύγοντας τα μεγάλα (σολομό ή ξιφία) καθώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες βαρέων μετάλλων
- Χρησιμοποιούμε τα αυγά στην καθημερινότητα μας καθώς είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, σιδήρου και βιταμινών.
- Αποφεύγουμε την λευκή ζάχαρη καθώς μας προσδίδει θερμίδες που δε χρειαζόμαστε μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με μέλι ή καφέ ζάχαρη η ζάχαρη Καρύδας.
- Αποφεύγουμε το φρέσκο γάλα! Οι ενήλικες δεν το χρειάζονται μόνο τα μωρά χρειάζεται να πίνουν γάλα!
- Έχουμε καθημερινά στη διατροφή μας τρόφιμα καλών λιπαρών όπως ελαιόλαδο, αβοκάντο, ελιές, ξηρούς καρπούς
- Αποφεύγουμε τα light προϊόντα προτιμάμε να τρώμε πλήρες γαλακτοκομικά, γιαούρτι και τυρί και καλύτερες επιλογές είναι τα κατσικίσια η πρόβεια προϊόντα.
Μέσα από την ολιστική μου προσέγγιση μέσω της διατροφής δεν θα μπορούσα να παραλείψω ότι υγεία ξεκινάει από τη ΦΥΣΗ!
Στην ελληνική χλωρίδα βρίσκει κανείς χιλιάδες θεραπευτικά βότανα ,όπου στη φυσική τους κατάσταση, έτσι όπως τα προσφέρει η μητέρα φύση, έχουν κατά τέτοιο τρόπο κατανεμημένα τα συστατικά τους, ώστε να «χτυπάνε» πολλές ασθένειες στη ρίζα τους πάντα με συνιστώμενη χρήση και δοσολογία από τους ειδικούς σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
Άλλωστε τα βότανα είναι «φάρμακά» της φύσης!
Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι η ολιστική διατροφή είναι μέσο πρόληψης και ασπίδα τόσο για τη πνευματική όσο και για σωματική μας υγείας .
Ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσουμε μια καινούργια διατροφική συμπεριφορά ,ένα καινούργιο διατροφικό ταξίδι που θα βελτιώσει σε πολλά στάδια την ποιότητα της ζωής μας, της υγείας και την καθημερινότητά μας!
Ελπίδα Κουφού MSc
Κλινική Διαιτολόγος -Διατροφολόγος
ΜSc «Νεοπλασματική Νόσος στον Άνθρωπο»
Ιατρική Σχολή Αθηνών