Ψωμί χωρίς γλουτένη

Ψωμί με αλεύρι χωρίς γλουτένη

Ψωμί χωρίς γλουτένη

Ψωμί με αλεύρι χωρίς γλουτένη

Αυτό είναι το αγαπημένο μου ψωμί κι έχω δοκιμάσει πολλά. Το φτιάχνω κάθε εβδομάδα και φροντίζω να το διατηρώ καλά ώστε να κρατάει για δέκα περίπου ημέρες. Είναι τόσο γευστικό που τρώγεται μόνο του, και τόσο υγιεινό που δεν «βαραίνει» καθόλου.
Prep Time 2 hrs 15 mins
Course Bread
Servings 8 μερίδες

Ingredients  

  • 900 γρ αλεύρι χωρίς γλουτένη για όλες τιςχρήσεις
  • 100 γρ χαρουπάλευρο
  • 1 κ.σ. σπόροι chia
  • 1 κ.σ. λιναρόσπορο αλεσμένο (υπάρχει στο εμπόριο αλλά μπορείτε να το αλέσετε μόνοι σας λίγο πριν το χρησιμοποιήσετε, για να είναι ακόμη πιο φρέσκο και τα έλαιά του ακόμη πιο αρωματικά)
  • 1 κ.σ. σουσάμι αλεσμένο (κι εδω ισχύει το ίδιο με τον λιναρόσπορο)
  • 8 γρ μαγιά σε σκόνη (1 φακελάκι)
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 900 γρ χλιαρό νερό

Instructions 

  • Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το χαρουπάλευρο, τους σπόρους chia, το λιναρόσπορο και το σουσάμι, το αλάτι, και τη μαγιά
  • Αφού διαλύσουμε σε ένα δεύτερο μπολ το μέλι στο χλιαρό νερό, προσθέτουμε το μείγμα στο μπολ με τα στεγνά μας υλικά
  • Ανακατεύουμε με μία σπάτουλα μέχρι το μείγμα να γίνει μία ομοιογενής, μαλακή και κολλώδης ζύμη
  • Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και μία πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει, για περίπου δύο ώρες
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα, στους 200° C
  • Χωρίζουμε με τη σπάτουλα τη ζύμη μας σε δύο μέρη, τα οποία αφαιρούμε από το μπολ με τη βοήθεια της σπάτουλας (η ζύμη είναι πολύ μαλακή για να την πιάσουμε και να τη χειριστούμε με τα χέρια μας)
  • Κάθε ξεχωριστό κομμάτι ζύμης το τοποθετούμε πάνω σε μία λαμαρίνα την οποία έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Με μία αλευρωμένη σπάτουλα (για να μην κολλάει πάνω στη ζύμη μας) δίνουμε στρογγυλό σχήμα στα ψωμάκια μας
  • Με ένα μαχαίρι, χαράζουμε σταυρωτά το κάθε ψωμάκι, σε βάθος περίπου ½ εκ
  • Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 40’ και απολαμβάνουμε το σπίτι πλημμυρισμένο με τη μυρωδιά που ξυπνάει τις αγαπημένες μας παιδικές αναμνήσεις

Notes

Για να διατηρηθεί, κρατάω το ψωμί τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο και μέσα σε σακούλα φαγητού. Για να το φρεσκάρω, το κόβω και το φρυγανίζω.
Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.