Ψωμί στη γάστρα

Ψωμί στη γάστρα

Ψωμί στη γάστρα

Ψωμί στη γάστρα

Αυτή η συνταγή βγάζει δύο υπέροχα φρατζολάκια που γίνονται ανάρπαστα όταν είναι ακόμη ζεστά. Συνήθως δεν προλαβαίνω να τα φυλάξω, αφού τρώγονται το πολύ σε 2 μέρες. Τη φτιάχνω σε γάστρα με καπάκι, ενώ εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία από αυτές τις κατσαρόλες με καπάκι που μπαίνουν στο φούρνο.
Prep Time 12 hrs
Cook Time 45 mins
Course Bread
Servings 2 μερίδες

Ingredients  

  • 800 γρ αλεύρι για ψωμί (ή για όλες τις χρήσεις)
  • 5 γρ ξηρή μαγιά
  • 20 γρ αλάτι
  • 600 γρ νερό

Instructions 

  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και το νερό, και ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν (προσέχουμε να μην το παρακάνουμε)
  • Σκεπάζουμε τη ζύμη με μία πετσέτα και την αφήνουμε για 10-12 περίπου ώρες να ξεκουραστεί
  • Αφού η ζύμη μας έχει φουσκώσει αρκετά, αρχίζουμε απλώνοντας λίγο αλεύρι πάνω στον πάγκο της κουζίνας
  • Δοκιμάζουμε με μία σπάτουλα να ξεκολλήσουμε τη ζύμη από τις άκρες του μπολ. Εάν κολλάει πάνω στη σπάτουλα, την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι
  • Αναποδογυρίζουμε τη ζύμη πάνω στον πάγκο και τη μοιράζουμε σε δύο ίδια κομμάτια
  • Παίρνουμε ένα-ένα τα κομμάτια, το απλώνουμε σε τετράγωνο και ύστερα διπλώνουμε τις τέσσερις άκρες, τη μία πάνω στην άλλη, σαν φάκελο
  • Τοποθετούμε τα δύο κομμάτια στον πάτο της προθερμασμένης γάστρας και αφού κλείσουμε το καπάκι, την βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40-45΄ στους 220ΟC

Notes

Μπορούμε, αν θέλουμε, να βάλουμε λίγο σουσάμι μέσα και πάνω από τη ζύμη, ή εναλλακτικά λίγο παπαρουνόσπορο.
Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

No products in the cart.