Ψωμί στη γάστρα

Ψωμί στη γάστρα
Αυτή η συνταγή βγάζει δύο υπέροχα φρατζολάκια που γίνονται ανάρπαστα όταν είναι ακόμη ζεστά. Συνήθως δεν προλαβαίνω να τα φυλάξω, αφού τρώγονται το πολύ σε 2 μέρες. Τη φτιάχνω σε γάστρα με καπάκι, ενώ εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία από αυτές τις κατσαρόλες με καπάκι που μπαίνουν στο φούρνο.
Ingredients
- 800 γρ αλεύρι για ψωμί (ή για όλες τις χρήσεις)
- 5 γρ ξηρή μαγιά
- 20 γρ αλάτι
- 600 γρ νερό
Instructions
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και το νερό, και ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν (προσέχουμε να μην το παρακάνουμε)
- Σκεπάζουμε τη ζύμη με μία πετσέτα και την αφήνουμε για 10-12 περίπου ώρες να ξεκουραστεί
- Αφού η ζύμη μας έχει φουσκώσει αρκετά, αρχίζουμε απλώνοντας λίγο αλεύρι πάνω στον πάγκο της κουζίνας
- Δοκιμάζουμε με μία σπάτουλα να ξεκολλήσουμε τη ζύμη από τις άκρες του μπολ. Εάν κολλάει πάνω στη σπάτουλα, την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι
- Αναποδογυρίζουμε τη ζύμη πάνω στον πάγκο και τη μοιράζουμε σε δύο ίδια κομμάτια
- Παίρνουμε ένα-ένα τα κομμάτια, το απλώνουμε σε τετράγωνο και ύστερα διπλώνουμε τις τέσσερις άκρες, τη μία πάνω στην άλλη, σαν φάκελο
- Τοποθετούμε τα δύο κομμάτια στον πάτο της προθερμασμένης γάστρας και αφού κλείσουμε το καπάκι, την βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40-45΄ στους 220ΟC
Notes
Μπορούμε, αν θέλουμε, να βάλουμε λίγο σουσάμι μέσα και πάνω από τη ζύμη, ή εναλλακτικά λίγο παπαρουνόσπορο.
Share this post