Τυροπιτάκια στριφτά

Τυροπιτάκια στριφτά

Τυροπιτάκια στριφτά

Τυροπιτάκια στριφτά

Αγαπημένη μου συνταγή που βασίζεται στην κλασική παραδοσιακή συνταγή των κυθνιώτικων «πιταρό» αλλά με διαφορετικό τυρί, μιας και είναι δύσκολο να βρεις το παραδοσιακό τρίμμα Κύθνου όλο τον χρόνο. Μου αρέσει να τα λέω και «περίπου πιταρό».
Prep Time 45 mins
Cook Time 30 mins
Course Appetizer, Pies
Cuisine Greek, Mediterranean
Servings 3 μερίδες

Ingredients  

Υλικά για τη ζύμη

  • 1/2 κιλό αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
  • 1 μαγιά ξηρή (8γρ)
  • 1 φλ. τσαγιού γάλα πλήρες ζεστό (όχι καυτό, μέχρι 100ΟC)
  • 50 γρ λιωμένο βούτυρο ή σπορέλαιο (1 φλυτζανάκι του εσπρέσο)
  • 1 αυγό
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη κρυσταλλική

Υλικά για τη γέμιση

  • 200 γρ φέτα
  • 100 γρ ανθότυρο
  • 100 γρ τυρί κότατζ (κατά προτίμηση Flair)
  • 1-2 αυγά
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)

Υλικά για το άλειμμα

  • 1 αυγό
  • Λίγο κρύο νερό

Instructions 

Εκτέλεση για τη ζύμη

  • Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και σχηματίζουμε στη μέση μία τρύπα, μέσα στην οποία ρίχνουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Ανοίγουμε ξανά τρύπα στη μέση, προσθέτουμε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε. Ύστερα προσθέτουμε το βούτυρο/σπορέλαιο και το αυγό και ανακατεύουμε όλα τα υλικά στη μέση, χωρίς να έχουμε πειράξει το αλεύρι περιμετρικά του μπολ
  • Αφού ανακατέψουμε καλά τα υγρά, ανακατεύουμε μαζί όλο το μείγμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γίνει μία μαλακή ζύμη
  • Τοποθετούμε τη ζύμη μας σε ένα καθαρό μπολ και σκεπάζουμε με μία πετσέτα κουζίνας, αφήνοντας το μείγμα να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30’

Εκτέλεση για τη γέμιση

  • Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά μαζί και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν

Εκτέλεση για τα τυροπιτάκια

  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6-7 μπαλάκια και τα ανοίγουμε ένα-ένα με τον πλάστη, κάνοντάς τα όσο πιο λεπτά γίνεται, συνεχίζοντας με το χέρι μας για να γίνει ακόμη πιο λεπτό
  • Στη μία του άκρη βάζουμε με όση γέμιση θέλουμε με ένα κουτάλι, τυλίγουμε το τυροπιτάκι σε ρολό και το στρίβουμε σε σχήμα σαλιγκαριού
  • Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια μας σε λαμαρίνα με λαδόκολλα
  • Χτυπάμε το αυγό με το κρύο νερό, αλείφουμε τα τυροπιτάκια μας με ένα πινέλο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 30’ στους 180Ο C

Notes

Το τρίμμα Κύθνου είναι ένα κοκκώδες φρέσκο τυρί που τρώγεται ακόμη και σκέτο ή σε σαλάτα. Αν βρεθείτε στο νησί, αναζητήστε το!
Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

No products in the cart.