Skip to content
Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε πρώτοι αποκλειστικά news και ενημέρωση για επερχόμενα workshops
Εγγραφή
  • English

Σε συνεργασία με τη
Different & Different

  • English
  • English
Edit Content
MENU

Home

Etiquette

Seminars

Social & Business Etiquette

Fine Dining Etiquette

Business Dinner Etiquette

How to host

Art de la table

Recipes

Diary

About

Contact

Instagram Facebook Youtube Telegram
Edit Content
MENU

Home

Etiquette

Seminars

Social & Business Etiquette

Fine Dining Etiquette

Business Dinner Etiquette

How to host

Art de la table

Recipes

Diary

About

Contact

  • Home
  • Etiquette
    • Seminars
      • Social & Business Etiquette
      • Fine Dining Etiquette
      • Find your Style
    • How to host
  • Recipes
  • Art de la table
  • Diary
  • About
  • Contact
  • Home
  • Etiquette
    • Seminars
      • Social & Business Etiquette
      • Fine Dining Etiquette
      • Find your Style
    • How to host
  • Recipes
  • Art de la table
  • Diary
  • About
  • Contact

How to host

Ψωμί-Βούτυρο

  • Margarita Vitali
  • 21 Μαρτίου, 2022
  • 8:55 μμ

Οι μικρές, ιδιαίτερες λεπτομέρειες που δίνουν το στίγμα του δείπνου ακολουθούν τους δικούς τους κανόνες, ώστε το τραπέζι να έχει ρυθμό, αρμονία και καλή ροή ενέργειας ανάμεσα στους συνδαιτυμόνες.

Margarita’s Way

Δεν υπάρχει ωραιότερη μπουκιά από το ζεστό ψωμί με βούτυρο ή ελαιόλαδο και χοντρό αλάτι. Λατρεύω να κόβω το ψωμί με το χέρι και απολαμβάνω τον ήχο, την υφή και το άρωμα κάθε μπουκιάς…. Σε ένα τραπέζι όμως, οι μπουκιές γίνονται μικρές και διακριτικές. Το θέμα είναι να πάρουμε την ευχαρίστηση που μας προσφέρει, χωρίς όμως να το παρακάνουμε και να χορτάσουμε με το ψωμί. Όσο απολαυστικές και να είναι αυτές οι πρώτες μπουκιές, πάντα πρέπει να θυμόμαστε ότι ακολουθεί γεύμα με τουλάχιστον 2-4 πιάτα!

 

How to

Το ατομικό πιατάκι του ψωμιού τοποθετείται ακριβώς πάνω από τα πιρούνια (στο πάνω αριστερό μέρος του κεντρικού πιάτου). Το μαχαίρι για το βούτυρο τοποθετείται πάνω στο πιατάκι, σε κλίση 45 μοιρών.

 

Tips

  • Εάν το βούτυρο έχει σερβιριστεί για όλους στη μέση του τραπεζιού, χρησιμοποιούμε το μαχαίρι σερβιρίσματος για να κόψουμε ένα κομμάτι, αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες μας σε όλο το γεύμα και όχι μόνο για μία μπουκιά.
  • Τοποθετούμε το βούτυρο πάνω στο πιατάκι του ψωμιού και ύστερα κόβουμε με το χέρι μια μικρή μπουκιά από το ψωμάκι μας. Με το ατομικό μας μαχαίρι απλώνουμε με απαλές κινήσεις βούτυρο πάνω στην μπουκιά και τη φέρνουμε στο στόμα με το χέρι. Κάθε επόμενη μπουκιά κόβεται και προετοιμάζεται με τον ίδιο τρόπο.

 

Do

  • Εάν δεν υπάρχει ατομικό ψωμάκι στο πιάτο μας, αλλά το ψωμί βρίσκεται σε καλάθι μπροστά μας, παίρνουμε ένα στο πιάτο μας και περνάμε το καλάθι στον συνδαιτυμόνα που βρίσκεται στα δεξιά μας.
  • Το ίδιο κάνουμε και με το βούτυρο ή άλλες σάλτσες, σαλάτα και γενικά ό,τι υπάρχει στο κέντρο του τραπεζιού για να το μοιραστούν όλοι (δείτε σχετική σημείωση στο θέμα ‘Seating’).
  • Μπορούμε να πάρουμε δεύτερο ή τρίτο ψωμάκι μόνο εφόσον υπάρχουν στο καλάθι αρκετά για όλους.

 

Don’t

  • Δε χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ το μαχαιράκι του βουτύρου για να κόψουμε το ψωμί μας.
  • Αφού έχουμε υπολογίσει και έχουμε κόψει το κομμάτι του βουτύρου που επιθυμούμε, δεν παίρνουμε ξανά βούτυρο από το σκεύος που βρίσκεται στη μέση του τραπεζιού. Σερβιριζόμαστε ξανά μόνο εάν έρθει καινούριο κομμάτι βούτυρο στο τραπέζι.
  • Δεν ακουμπάμε ποτέ το μαχαίρι ή όποιο άλλο σκεύος χρησιμοποιήσουμε πάνω στο τραπέζι, παρά το αφήνουμε στο πιάτο μας.
  • Δεν προσφέρουμε ποτέ ψωμί με το χέρι μας.

 

Fun Facts

  • Η συνήθεια να τρώμε ψωμί με βούτυρο ξεκίνησε κατά λάθος. Το 1519, ο Κοπέρνικος, στην προσπάθειά του να καταπολεμήσει την επιδημία της πανώλης που είχε χτυπήσει μία πόλη, συνειδητοποίησε ότι μεταδιδόταν με κάποιον τρόπο μέσω του ψωμιού. Ένας σύντροφός του πρότεινε να αλείφουν το ψωμί με κάποια ανοιχτόχρωμη επάλειψη, ώστε να ξεχωρίζουν εάν κάποιο κομμάτι ψωμί έχει πέσει κάτω ή έχει κολλήσει πάνω του κάποια ουσία. Έτσι παντρεύτηκε το ψωμί με το βούτυρο.
  • Κάποτε, οι φτωχοί λαοί της Μεσογείου το αντικαθιστούσαν με λάδι, καθώς το βούτυρο ήταν ακριβό και δυσεύρετο. Από εκεί βγήκε και η έκφραση «βουτυρόπαιδα» για τα παιδιά των πλούσιων οικογενειών.
Share it :
Σχετικά Άρθρα

Η σημασία του Etiquette στον σχεδιασμό ενός τέλειου ταξιδιού – έκπληξη

  • How to host
  • // 11 Φεβρουαρίου, 2025

Ένα ταξίδι – έκπληξη είναι μία από τις πιο τρυφερές κινήσεις που μπορείτε να κάνετε για ένα αγαπημένο σας πρόσωπο....

Διαβάστε Περισσότερα

Ένα Κρυφό Βλέμμα, Μία Δυνατή Δήλωση

  • Diary
  • // 23 Ιανουαρίου, 2025

Στον κόσμο της μόδας και της εξουσίας, κάθε επιλογή είναι σκόπιμη. Στην ορκωμοσία του Donald Trump το 2025, η εμφάνιση...

Διαβάστε Περισσότερα

Το τελετουργικό του Fondue

  • How to host
  • // 19 Ιανουαρίου, 2025

Το Fondue δεν είναι απλώς ένα γεύμα—είναι μια εμπειρία. Προερχόμενο από την Ελβετία, ξεκίνησε ως ένας πρακτικός τρόπος αξιοποίησης του...

Διαβάστε Περισσότερα

Ας μην παίρνουμε τη ζωή πολύ στα σοβαρά! Ένας νέος κύκλος ξεκινά…

  • Diary
  • // 31 Δεκεμβρίου, 2024

Καθώς ένας ακόμα χρόνος έφτασε στο τέλος του, συχνά αναλογιζόμαστε όλες τις ανατροπές που έκαναν αυτήν τη χρονιά… “ενδιαφέρουσα”. Η...

Διαβάστε Περισσότερα

Η τέχνη του κυνηγιού της τρούφας

  • How to host
  • // 29 Νοεμβρίου, 2024

Αν έχετε ονειρευτεί ποτέ να πάρετε μέρος στο κυνήγι τρούφας στους καταπράσινους λόφους της Τοσκάνης, να είστε σίγουροι ότι δεν...

Διαβάστε Περισσότερα

Diwali

  • How to host
  • // 8 Νοεμβρίου, 2024

Το Diwali, η γιορτή των Φώτων, είναι μία από τις πιο σημαντικές κινητές γιορτές της Ινδίας, η οποία φέτος γιορτάζεται...

Διαβάστε Περισσότερα

Εγγραφείτε στο Newsletter

m'sway-01
Instagram Facebook
Youtube Telegram

Copyright © 2023 Margaritasway handcrafted by Younet

Πολιτική Cookies

Όροι & Προϋποθέσεις

Πολιτική Απορρήτου & GDPR