Το Άγιο Δισκοπότηρο του τραπεζιού, μεταφορικά και κυριολεκτικά, τα ποτήρια και η χρήση τους μπορεί να διευκολύνουν όσο και να μπερδέψουν κάποιον που δεν γνωρίζει τον τρόπο και τον λόγο που μπορεί να έχουμε πολλά και διαφορετικά πάνω στο ίδιο τραπέζι.
Margarita’s Way
Με τα ποτήρια έχω πάντα μια απορία, καθώς ποτέ δεν βλέπω έναν συγκεκριμένο τρόπο τοποθέτησής τους. Μελετώντας, κατάλαβα ότι εξαρτάται από τρεις παραμέτρους: την ποσότητα των ποτηριών, τη χωρητικότητα του τραπεζιού και το ύφος του δείπνου.
How to
Yπάρχουν 4 τρόποι τοποθέτησης των ποτηριών: σε ευθεία, σε διαγώνιο, σε καμπύλη και σε τρίγωνο (καμιά φορά και σε ρόμβο).
Με όποιον τρόπο κι αν επιθυμείτε να τα τοποθετήσετε, οι βασικές οδηγίες είναι οι εξής:
- Τα ποτήρια τοποθετούνται πάντα δεξιά και πάνω από τα μαχαίρια.
- Το πρώτο ποτήρι απο δεξιά είναι του λευκού κρασιού πιο μικρό και στενό. Στα αριστερά του, τοποθετείται το ποτήρι του κόκκινου κρασιού που είναι πιο φαρδύ και μεγάλο .
- Τέλος, το ποτήρι νερού είναι μεγαλύτερο και φαρδύτερο από εκείνο του κόκκινου κρασιού.
- Εάν επιλέξουμε χαμηλό ποτήρι νερού, μόνο τότε και για πρακτικούς λόγους τοποθετείται πρώτο. Με αυτόν τον τρόπο, ο σερβιτόρος μπορεί να γεμίζει εύκολα το χαμηλό ποτήρι του νερού.
- Τα χρωματιστά ποτήρια κρασιού είναι μόνο για το λευκό κρασί.
- Σε εξαιρετικά επίσημα δείπνα, το ποτήρι σαμπάνιας τοποθετείται πίσω από το ποτήρι του κόκκινου κρασιού, ενώ το ποτήρι για cherry τοποθετείται πίσω από το ποτήρι του λευκού κρασιού.
Tips
Τοποθετούμε τα ποτήρια στη σειρά με την οποία θα χρησιμοποιηθούν, όπως κάνουμε με τα μαχαιροπίρουνα.
Στο στρώσιμο του τραπεζιού φροντίζουμε να έχουμε τοποθετήσει όλα τα ποτήρια που θα χρειαστούν, καθώς δεν θεωρείται σωστό να φέρει κανείς συμπληρωματικά ποτήρια από τη στιγμή που θα αρχίσει το φαγητό.
Σε περίπτωση που θέλουμε να συνεχίσουμε το δείπνο μας μόνο με λευκό κρασί τότε αποσύρουμε από το τραπέζι το ποτήρι του κόκκινου κρασιού.
Μόνο το ποτήρι για το dessert wine έρχεται στο τραπέζι αργότερα (εάν δεν είναι τοποθετημένο από την αρχή), την ώρα που πρόκειται να σερβιριστεί το γλυκό.
Πίνουμε μερικές γουλιές νερό για να καθαρίσουμε τη γεύση μας πριν δοκιμάσουμε το επόμενο κρασί που σερβίρεται.
Πρώτα σερβίρουμε τους γύρω μας και τελευταίο τον εαυτό μας.
Η θερμοκρασία του κρασιού αξίζει μεγάλης προσοχής γιατί τα λευκά έρχονται πολύ παγωμένα και τα κόκκινα πολύ ζεστά. Όταν λοιπόν σερβίρουμε κρασί, το κρατάμε από τη βάση του μπουκαλιού και όχι από το λαιμό του.
Θα υπάρχει ξεχωριστό άρθρο για το σερβίρισμα του κρασιού.
Συμπληρώστε λίγο νερό στον πάγο όπου διατηρείτε το λευκό σας κρασί, δίπλα στο τραπέζι. Έτσι, η κρύα επιφάνεια που έρχεται σε επαφή με το μπουκάλι είναι μεγαλύτερη.
Do
- Πιάνουμε το ποτήρι του κρασιού από το πόδι του χωρίς να αγγίζουμε το μπωλ όπου περιέχεται το κρασί, γιατί με αυτόν τον τρόπο επηρεάζουμε τη θερμοκρασία και τη γεύση του.
- Όταν τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας, ακουμπάμε τη βάση του μπωλ τους και όχι το πάνω τμήμα. Έτσι παράγουμε έναν ευχάριστο ήχο ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν τα ποτήρια.
- Την ώρα που τσουγκρίζουμε κοιτάζουμε στα μάτια τον συνδαιτημόνα μας και όχι το κρασί μας!
Don’t
- Δεν αναποδογυρίζουμε πάνω στο τραπέζι το ποτήρι που δεν θα χρησιμοποιήσουμε. Με μια απαλή κίνηση, την ώρα που μας σερβίρουν, καλύπτουμε το πάνω μέρος του ποτηριού χωρίς να ακουμπάμε την επιφάνειά του, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό στο σέρβις ότι δεν θα πιούμε, πχ κόκκινο κρασί. Το σέρβις τότε καταλαβαίνει πως πρέπει να αποσύρει το ποτήρι από μπροστά μας.
Με τον ίδιο τρόπο δίνουμε σήμα στον σερβιτόρο ότι δεν θα πιούμε παραπάνω από το ήδη σερβιρισμένο κρασί μας. - Δεν χτυπάμε το ποτήρι μας για να κάνουμε πρόποση.
Main image by @wonderfoodland