Skip to content
Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε πρώτοι αποκλειστικά news και ενημέρωση για επερχόμενα workshops
Εγγραφή
  • English

Σε συνεργασία με τη
Different & Different

  • English
  • English
Edit Content
MENU

Home

Etiquette

Seminars

Social & Business Etiquette

Fine Dining Etiquette

Business Dinner Etiquette

How to host

Art de la table

Recipes

Diary

About

Contact

Instagram Facebook Youtube Telegram
Edit Content
MENU

Home

Etiquette

Seminars

Social & Business Etiquette

Fine Dining Etiquette

Business Dinner Etiquette

How to host

Art de la table

Recipes

Diary

About

Contact

  • Home
  • Etiquette
    • Seminars
      • Social & Business Etiquette
      • Business Dinner Etiquette
      • Fine Dining Etiquette
    • How to host
  • Art de la table
  • Recipes
  • Diary
  • About
  • Contact
Menu
  • Home
  • Etiquette
    • Seminars
      • Social & Business Etiquette
      • Business Dinner Etiquette
      • Fine Dining Etiquette
    • How to host
  • Art de la table
  • Recipes
  • Diary
  • About
  • Contact

How to host

Ο ευγενής καλεσμένος

  • Margarita Vitali
  • 23 Μαρτίου, 2022
  • 9:04 μμ

@ginori1735

Μια πρόσκληση σε δείπνο είναι η ευκαιρία να μοιραστούμε ένα ωραίο γεύμα, να γνωρίσουμε κόσμο και να συναναστραφούμε αγαπημένα πρόσωπα δημιουργώντας ωραίες αναμνήσεις. Ο τρόπος που καθόμαστε στο τραπέζι και οι κανόνες που καθορίζουν τη θέση μας σε αυτό ακολουθούν έναν ιδιαίτερο εθιμοτυπικό κώδικα που μοιάζει με μια όμορφη χορογραφία.

 

Margarita’s Way

Αυτό που μετρά περισσότερο για μένα είναι η διάθεσή μας ως καλεσμένοι. Τιμούμε τους οικοδεσπότες μας φροντίζοντας να είμαστε πάντα ευδιάθετοι, καθαροί και καλοντυμένοι, αφήνοντας έξω από την πόρτα το άγχος μιας δύσκολης ημέρας και φορώντας το καλύτερο χαμόγελό μας. Μόνο έτσι μπορούμε να δώσουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να ξεχαστεί και να απολαύσουμε ουσιαστικά την παρέα.

 

How to

Η ώρα προσέλευσης αναγράφεται στην πρόσκληση. Δεν πάμε ποτέ νωρίτερα, ούτε αργότερα από τα 15′. Το cocktail δίνει χρόνο στους αργοπορημένους να προλάβουν το dinner.

Στην είσοδο του event ή του χώρου όπου παρατίθεται το δείπνο οι καλεσμένοι ενημερώνονται για το τραπέζι τους και παίρνουν ένα καρτελάκι με κάποιο νούμερο, χαρακτηριστικό χρώμα ή σχέδιο που υποδεικνύει τη θέση τους.

Πριν περάσουμε στο τραπέζι, ξεκινάμε με το cocktail, όπου συναναστρεφόμαστε όσο περισσότερους καλεσμένους μπορούμε, χαιρετώντας τα γνώριμα πρόσωπα και συστήνοντας τον εαυτό μας σε όσους δε γνωρίζουμε.
Στα πιο μικρά events ή κλειστά δείπνα οι θέσεις των καλεσμένων στο τραπέζι μπορούν να καθοριστούν από καρτελάκια με τα ονόματά τους ή επιτόπου από την οικοδέσποινα.

Εάν έχουμε σοβαρές διατροφικές αλλεργίες, καλό θα είναι να ενημερώσουμε την οικοδέσποινα μαζί με την απάντησή μας.

 

Tips

Όταν το φαγητό είναι έτοιμο να σερβιριστεί, πηγαίνουμε στο τραπέζι μας και καθόμαστε πίσω από την καρέκλα μας, όρθιοι.

Σε ένα επίσημο δείπνο περνά πρώτη η οικοδέσποινα.

Οι οικοδεσπότες κάθονται αντικριστά, είτε στην κεφαλή είτε στη μέση του τραπεζιού.

Εάν το dinner είναι επαγγελματικό, δεν χρειάζεται να περιμένουμε και καθόμαστε άμεσα.

Καθόμαστε αφού έχουν συγκεντρωθεί τουλάχιστον 4-5 καλεσμένοι, που θα καθίσουν δεξιά και αριστερά μας, ξεκινώντας με τις συστάσεις.

Η θέση μας είναι σε τέτοια απόσταση από το τραπέζι, ώστε οι πήχεις μας να παραμένουν ευθυγραμμισμένοι με αυτό όποτε λυγίζουμε τους αγκώνες μας.

Διατηρούμε όσο το δυνατόν ίσια την πλάτη μας και τους αγκώνες μας κοντά στα πλευρά μας.

Όταν δεν τρώμε, ακουμπάμε απαλά τους καρπούς μας στην άκρη του τραπεζιού ή τα χέρια μας πάνω στα πόδια μας.

 

Do

  • Οι κύριοι φροντίζουν να τραβήξουν την καρέκλα της κυρίας που κάθεται στα δεξιά τους για να τη βοηθήσουν να καθίσει, ενώ, εάν υπάρχει ανάγκη, βοηθούν και την κυρία στα αριστερά τους.
  • Μιλάμε τόσο με τον καθήμενο στα δεξιά μας όσο και με αυτόν στα αριστερά μας. Ποτέ μόνο με τον έναν από τους δύο.
  • Όσο διαρκεί το dinner, καθόμαστε σε όρθια θέση και δεν τραβάμε την καρέκλα μας πιο πίσω ώστε να καθίσουμε «χαλαρά».
  • Εάν υπάρχουν ορεκτικά ή σαλάτα στο κέντρο του τραπεζιού, προθυμοποιούμαστε να σερβίρουμε στους συνδαιτυμόνες.
  • Δεν κάνουμε το ίδιο με το αλάτι και το πιπέρι, τα οποία μετακινούμε και προσφέρουμε μόνο εφόσον μας ζητηθούν. Σε αυτή την περίπτωση, προσφέρουμε πάντα και τα δύο μαζί αφήνοντάς τα στο τραπέζι δίπλα στον συνδαιτυμόνα και όχι στο χέρι του.
  • Πρώτα δοκιμάζουμε το φαγητό μας και μετά, εάν χρειάζεται, προσθέτουμε αλάτι ή πιπέρι.

 

Don’t

  • Δεν αλλάζουμε ΠΟΤΕ τη θέση μας. Σεβόμαστε τη θέση που μας έχει δώσει η οικοδέσποινα.
  • Ακόμη κι αν η παρέα δίπλα μας δεν είναι τόσο ευχάριστη, οι καλοί τρόποι δεν μας επιτρέπουν να εκφράσουμε δυσαρέσκεια, καθώς έτσι φέρνουμε σε δύσκολη θέση τους οικοδεσπότες που μας έχουν τιμήσει με την πρόσκλησή τους.
  • Δεν ακουμπάμε ποτέ τους αγκώνες μας πάνω στην επιφάνεια του τραπεζιού.
  • Πάνω στο τραπέζι δεν ακουμπάμε επίσης προσωπικά αντικείμενα, όπως τηλέφωνα, τσάντες, φάρμακα, κραγιόν.
  • Δεν ξεκινάμε ποτέ να τρώμε αν δεν έχουν σερβιριστεί τουλάχιστον τρία άτομα ή, σε πιο επίσημες εκδηλώσεις, όλοι στο τραπέζι.
  • Δεν μιλάμε την ώρα που μασάμε. Εάν για κάποιον λόγο χρειαστεί να το κάνουμε, καλύπτουμε το στόμα μας με την παλάμη ή την πετσέτα.
  • Δεν δοκιμάζουμε από το πιάτο των άλλων.
  • Δεν καπνίζουμε στο τραπέζι, παρά μόνο μετά το τέλος του γεύματος και αυτό εάν το επιτρέπουν οι οικοδεσπότες. Σε άλλη περίπτωση, μεταφερόμαστε σε διαφορετικό χώρο που έχει καθοριστεί . Αλλιώς, θα φροντίσουμε να αποσυρθούμε σε κάποιον εξωτερικό χώρο διακριτικά, και για σύντομο χρονικό διάστημα.
  • Δεν ζητάμε φαγητό για το σπίτι.
  • Αποφεύγουμε τις πολιτικές ή άλλου είδους συζητήσεις που μπορούν να φέρουν σε αντιπαράθεση ή δύσκολη θέση τους οικοδεσπότες.
  • Αποφεύγουμε να μιλάμε για τον εαυτό μας

 

Fun Facts

  • Το τελετουργικό δημόσιο γεύμα, γνωστό ως Βασιλικό Τραπέζι, ήταν μια καθημερινή ιεροτελεστία που χρονολογείται από τον Μεσαίωνα. Σύμφωνα με την εθιμοτυπία της Αυλής των Βερσαλλιών, ο βασιλιάς καλούσε τη βασίλισσα, τα παιδιά και τα εγγόνια του να δειπνήσουν μαζί του. Κατά τη διάρκεια των «ιδιωτικών» γευμάτων, ωστόσο, δειπνούσε μόνος.
  • Το Βασιλικό Τραπέζι στηνόταν μόνο σε ειδικές περιστάσεις και τις Κυριακές. Το δείπνο ξεκινούσε στις 10 το βράδυ, αφού οι υπηρέτες έστρωναν το τραπέζι και τοποθετούσαν την καρέκλα του βασιλιά στη θέση της. Πτυσσόμενα σκαμπό τοποθετούνταν στο τέλος του τραπεζιού για τους καλεσμένους.
  • Ο Λουδοβίκος XVI και η Μαρία-Αντουανέτα εισήγαγαν αργότερα τα «κοινωνικά γεύματα» στα οποία προσκαλούνταν περίπου 40 επισκέπτες, ανάλογα με τη θέση ή την αξία τους. Σε αυτά τα δείπνα χρησιμοποιούνταν τα καλύτερα πορσελάνινα σερβίτσια από τη Σεβρ, που εναλλάσσονταν με ασημένια σερβίτσια.
Share it :
Σχετικά Άρθρα

Autumn

  • Diary
  • // 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Η φθινοπωρινή ισημερία φέρνει μαζί της μια αλλαγή που με βρίσκει στη σκέψη για τον τρόπο που θα εξελίξω το προσωπικό μου στυλ. Μετά τα έντονα μοτίβα και τα ζωηρά χρώματα του καλοκαιριού, το φθινόπωρο σημαίνει μια επιστροφή στον αγαπημένο μου μινιμαλισμό. Τα λευκά πουκάμισα, η μονοχρωμία, η κομψότητα του βραδινού κόκκινου και η αυτοπεποίθηση […]

...
Διαβάστε Περισσότερα

Πού τοποθετούμε την τσάντα μας στο εστιατόριο

  • How to host
  • // 8 Σεπτεμβρίου, 2023

Κατακτώντας τους κανόνες του Dining Etiquette Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού προς την κατάκτηση της εκλεπτυσμένης συμπεριφοράς, ένα στοιχείο που συχνά παραβλέπεται αλλά αξίζει την προσοχή μας είναι ο τρόπος που τοποθετούμε την τσάντα όταν καθόμαστε σε ένα εστιατόριο. Παρόλο που μπορεί να φαίνεται ασήμαντο, αυτή η απλή κίνηση μπορεί να μεταφέρει πολλά μηνύματα […]

...
Διαβάστε Περισσότερα

Επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές

  • Diary
  • // 4 Σεπτεμβρίου, 2023

Θέτοντας τους νέους στόχους του φθινοπώρου Από την παιδική μου ακόμα ηλικία, ο ρυθμός της ζωής μου χαρακτηρίζεται από την αλλαγή των εποχών. Δύο φορές το χρόνο, χωρίς καμία εξαίρεση, ξεκινώ ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Η πρώτη μου παύση συμβαίνει το Σεπτέμβριο, όταν αρχίζει αυτή η απαλή μεταμόρφωση, καθώς ξεθωριάζουν τα ζωηρά χρώματα του καλοκαιριού και […]

...
Διαβάστε Περισσότερα

Etiquette

  • Diary
  • // 6 Απριλίου, 2023

Το θυμάμαι σαν χθες… Ήμουν σε ένα μαγικό δείπνο. Αλλά μόλις κάθισα στο τραπέζι, η αγωνία μου με εμπόδισε απ’ το να απολαύσω την βραδιά: «ποιο πιρούνι είναι για το ορεκτικό και ποιο για το κυρίως πιάτο; Δεν έχω ιδέα ποιο ποτήρι είναι για τι, μιας και έχω να αντιμετωπίσω 5 διαφορετικά μεγέθη». Κοιτάζοντας γύρω […]

...
Διαβάστε Περισσότερα

Λίστα 01/01/23

  • Diary
  • // 1 Ιανουαρίου, 2023

Οταν ήμουν μικρή, κάθε πρώτη του μήνα έγραφα τη λίστα μου με τα πράγματα που θα ήθελα να κάνω τη νέα χρόνια: να κάνω καλύτερη διατροφή, να τελειώσω την τάξη με καλό βαθμό, να διακριθώ στο άθλημά μου. Παρ’ όλο που οι προσδοκίες μου ήταν μικρές, έθετα ολοκληρωμένους στόχους. Οι λίστες αυτές με βοήθησαν να […]

...
Διαβάστε Περισσότερα

2022: Το πλατύσκαλο

  • Diary
  • // 31 Δεκεμβρίου, 2022

Τελειώνοντας το 2022, βρέθηκα σ’ ένα πλατύσκαλο μετά από χρόνια ανάβασης. Βρέθηκα σε ένα μαρμάρινο πλατύσκαλο που μου επιτρέπει να ξεκουραστώ και να πάρω ξανά δύναμη, για να συνεχίσω. Με βάση τα νέα δεδομένα, μπορώ να σχεδιάσω και να προχωρήσω στη νέα χρόνια. 2022, σ’ ευχαριστώ!

...
Διαβάστε Περισσότερα

Εγγραφείτε στο Newsletter

m'sway-01
Instagram Facebook
Youtube Telegram

Copyright © 2023 Margaritasway handcrafted by Younet

Πολιτική Cookies

Όροι & Προϋποθέσεις

Πολιτική Απορρήτου & GDPR