Skip to content
Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε πρώτοι αποκλειστικά news και ενημέρωση για επερχόμενα workshops
Εγγραφή
  • English

Σε συνεργασία με τη
Different & Different

  • English
  • English
Edit Content
MENU

Home

Etiquette

Seminars

Social & Business Etiquette

Fine Dining Etiquette

Business Dinner Etiquette

How to host

Art de la table

Recipes

Diary

About

Contact

Instagram Facebook Youtube Telegram
Edit Content
MENU

Home

Etiquette

Seminars

Social & Business Etiquette

Fine Dining Etiquette

Business Dinner Etiquette

How to host

Art de la table

Recipes

Diary

About

Contact

  • Home
  • Etiquette
    • Seminars
      • Social & Business Etiquette
      • Fine Dining Etiquette
      • Find your Style
    • How to host
  • Recipes
  • Art de la table
  • Diary
  • About
  • Contact
  • Home
  • Etiquette
    • Seminars
      • Social & Business Etiquette
      • Fine Dining Etiquette
      • Find your Style
    • How to host
  • Recipes
  • Art de la table
  • Diary
  • About
  • Contact

How to host

Πετσέτα φαγητού

  • Margarita Vitali
  • 22 Μαρτίου, 2022
  • 9:00 μμ

Βασικό element του τραπεζιού πλέον, η πετσέτα αποτελεί ένα αντικείμενο που προσφέρει άπλετη δημιουργική ελευθερία στον τρόπο με τον οποίο θα δεθεί και θα τοποθετηθεί. Σύμφωνα με τους κανόνες του art de la table, για ένα επίσημο δείπνο επιλέγουμε πάντα υφασμάτινες πετσέτες, συνήθως λινές, και τις τοποθετούμε διπλωμένες ή περασμένες σε ειδικό δαχτυλίδι.

Margarita’s Way

Όταν στήνω ένα τραπέζι, μου αρέσει να αντιμετωπίζω τις πετσέτες σαν ένα στοιχείο της διακόσμησης. Μπορεί να τις αξιοποιήσω για να δημιουργήσω μια βάση για το μενού, να τις τυλίξω σε έναν χαλαρό κόμπο, να τις δέσω με βελούδινες κορδέλες ή ένα όμορφο σχοινί και λεβάντες. Κάποιες φορές μπορεί ακόμη και να τις τυλίξω κρύβοντας μέσα τους μια μικρή έκπληξη για τον κάθε καλεσμένο μου.

How to

Όταν πρόκειται για μεσημεριανό γεύμα, η πετσέτα τοποθετείται πάνω από το πιάτο της σαλάτας, ενώ για το δείπνο η θέση της είναι στο πλάι –αριστερά του πιάτου–, πριν από τα πιρούνια.

Με το δεξί χέρι πιάνουμε την πετσέτα, τη φέρνουμε στα δεξιά μας και την ανοίγουμε διακριτικά στη μέση με τα δύο χέρια, κάτω από το ύψος του τραπεζιού, ούτως ώστε να μην είναι ορατή η κίνησή μας. Ύστερα την τοποθετούμε στα πόδια μας με την τσάκιση προς τα πάνω.

Tips

Η χρήση της πετσέτας φαγητού περιορίζεται αποκλειστικά στο να σκουπίζουμε απαλά το στόμα μας μεταξύ πρώτου, δεύτερου κ.ο.κ. πιάτου.

Εάν θέλουμε να αποχωρήσουμε για λίγο από τον χώρο, ζητάμε απλώς συγγνώμη και σηκωνόμαστε. Αφού σηκωθούμε, τοποθετούμε την πετσέτα στο κάθισμά μας και σπρώχνουμε την καρέκλα κάτω από το τραπέζι. Όταν επιστρέψουμε, πρώτα πιάνουμε την πετσέτα και, αφού καθίσουμε, την τοποθετούμε ξανά στα πόδια μας με τον ίδιο τρόπο.

Όταν πρόκειται να φύγουμε οριστικά από το τραπέζι, τη διπλώνουμε απαλά και την αφήνουμε στα αριστερά του πιάτου.

Do

  • Παίρνουμε την πετσέτα από το πιάτο μας αφού πρώτα έχει σερβιριστεί το κρασί.
  • Περιμένουμε να ξετυλίξει πρώτη η οικοδέσποινα τη δική της πετσέτα, κι αμέσως μετά ακολουθούμε το παράδειγμά της απλώνοντας τη δική μας στα γόνατά μας.
  • Για να σκουπιστούμε, φέρνουμε την πετσέτα απαλά στα χείλη μας και δεν σκύβουμε προς αυτήν.
  • Σκουπιζόμαστε πάντοτε με την εσωτερική πάνω γωνία της πετσέτας μας, έτσι ώστε το σημείο που λερώνεται να καλύπτεται επιμελώς από την εξωτερική της γωνία.
  • Στο τέλος του γεύματος περιμένουμε πρώτα τους οικοδεσπότες να αφήσουν την πετσέτα δίπλα στο πιάτο τους και ύστερα αφήνουμε τη δική μας.

Don’t

  • Φροντίζουμε να μην κάνουμε θορυβώδες και έντονο τίναγμα της πετσέτας στην αρχή του γεύματος.
  • Δεν τη χρησιμοποιούμε για να σκουπίσουμε τη μύτη ή τα δάκρυά μας (πολλές φορές μέσα στην υφασμάτινη πετσέτα τοποθετούμε και μία χαρτοπετσέτα, ώστε να σκουπιστούμε από σάλτσες).
  • Δεν καθαρίζουμε με εκείνη το τραπέζι, τα γυαλιά μας ή τα μαχαιροπήρουνα.

 

Fun Facts

  • Στην Αρχαία Ελλάδα, οι συνδαιτημόνες χρησιμοποιούσαν κομμάτια από ψωμί για να καθαρίζουν τα δάχτυλά τους, ενώ οι πρώτες υφασμάτινες πετσέτες εμφανίστηκαν κατά τη ρωμαϊκή περίοδο.
  • Τον 15ο αιώνα οι πετσέτες ζεσταίνονταν κι αρωματίζονταν πριν μοιραστούν στο τραπέζι.
  • Κατά τον 17ο αιώνα άρχισε να εφαρμόζεται ο άτυπος κανόνας που ήθελε τον πιο υψηλόβαθμο ιεραρχικά να ξεδιπλώνει πρώτος την πετσέτα του.
  • Τα δαχτυλίδια για τις πετσέτες κάποτε ήταν ατομικά και είχαν σαν σκοπό να «μαρκάρουν» την πετσέτα του κάθε μέλους της οικογένειας στο τέλος του δείπνου, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ξανά από τον ίδιο άνθρωπο.
Share it :
Σχετικά Άρθρα

Η σημασία του Etiquette στον σχεδιασμό ενός τέλειου ταξιδιού – έκπληξη

  • How to host
  • // 11 Φεβρουαρίου, 2025

Ένα ταξίδι – έκπληξη είναι μία από τις πιο τρυφερές κινήσεις που μπορείτε να κάνετε για ένα αγαπημένο σας πρόσωπο....

Διαβάστε Περισσότερα

Ένα Κρυφό Βλέμμα, Μία Δυνατή Δήλωση

  • Diary
  • // 23 Ιανουαρίου, 2025

Στον κόσμο της μόδας και της εξουσίας, κάθε επιλογή είναι σκόπιμη. Στην ορκωμοσία του Donald Trump το 2025, η εμφάνιση...

Διαβάστε Περισσότερα

Το τελετουργικό του Fondue

  • How to host
  • // 19 Ιανουαρίου, 2025

Το Fondue δεν είναι απλώς ένα γεύμα—είναι μια εμπειρία. Προερχόμενο από την Ελβετία, ξεκίνησε ως ένας πρακτικός τρόπος αξιοποίησης του...

Διαβάστε Περισσότερα

Ας μην παίρνουμε τη ζωή πολύ στα σοβαρά! Ένας νέος κύκλος ξεκινά…

  • Diary
  • // 31 Δεκεμβρίου, 2024

Καθώς ένας ακόμα χρόνος έφτασε στο τέλος του, συχνά αναλογιζόμαστε όλες τις ανατροπές που έκαναν αυτήν τη χρονιά… “ενδιαφέρουσα”. Η...

Διαβάστε Περισσότερα

Η τέχνη του κυνηγιού της τρούφας

  • How to host
  • // 29 Νοεμβρίου, 2024

Αν έχετε ονειρευτεί ποτέ να πάρετε μέρος στο κυνήγι τρούφας στους καταπράσινους λόφους της Τοσκάνης, να είστε σίγουροι ότι δεν...

Διαβάστε Περισσότερα

Diwali

  • How to host
  • // 8 Νοεμβρίου, 2024

Το Diwali, η γιορτή των Φώτων, είναι μία από τις πιο σημαντικές κινητές γιορτές της Ινδίας, η οποία φέτος γιορτάζεται...

Διαβάστε Περισσότερα

Εγγραφείτε στο Newsletter

m'sway-01
Instagram Facebook
Youtube Telegram

Copyright © 2023 Margaritasway handcrafted by Younet

Πολιτική Cookies

Όροι & Προϋποθέσεις

Πολιτική Απορρήτου & GDPR