Ο καθένας από εμάς μπορεί να γίνει ένας υπέροχος οικοδεσπότης!
Πολλές φορές ξοδεύουμε χρόνο κι ενέργεια για να επιμεληθουμε το art de la table, το φαγητό, τη μουσική και οτιδήποτε έχουμε σκεφτεί για το τραπέζι μας, ξεχνώντας ότι οι καλεσμένοι μας έρχονται για εμάς.
Στο τέλος, αυτό έχει σημασία. Να είμαστε παρόντες και να μοιραζόμαστε συνειδητά την ευκαιρία που μας δίνεται να έρθουμε πιο κοντά. Να θυμάστε: Το κάλεσμα είναι απλά η αφορμή.
Margarita’s Way
Βιβλία και sites προτείνουν διαφορετικούς τρόπους, που αντί να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, τα μπερδεύουν ακόμη περισσότερο. Η βασική οδηγία για εμένα λοιπόν, είναι ότι κάθε τραπέζι το στρώνουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας.
How to
Το στήσιμο του τραπεζιού είναι μία τέχνη, που μοιάζει με τη σκηνογραφία. Όπως το σκηνικό μίας παράστασης πλαισιώνει το έργο που θα ανέβει πάνω στη σκηνή, έτσι και το τραπέζι ξεκινά από το μενού που θα σερβίρουμε. Παρακάτω, παραθέτω μία λίστα από μενού που θα μας δώσει τον αρχικό “μπούσουλα”. Ένα μενού μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 5-6 πιάτα, κάτι που δεν προτείνω μιας και παίρνει χρόνο και κουράζει τους καλεσμένους μας, εκτός εάν έχει στηθεί συγκεκριμένη βραδιά degustation, που το επιβάλλει. Τα πάντα ξεκινάνε από την επισημότητα ή όχι του καλέσματος, και από το μενού που θέλουμε να σερβίρουμε.
Είδη μενού και σερβιρίσματος
Μενού No1: 3 πιάτα
1ο πιάτο, 2ο πιάτο, 3ο πιάτο (γλυκό ή φρούτο)
Τι θα είναι το πρώτο πιάτο; Σαλάτα, σούπα ή κρύο ορεκτικό;
Τι θα είναι το δεύτερο πιάτο; Ψάρι, κρέας ή ζυμαρικό;
Το τρίτο; Γλυκό ή φρούτο;
Μενού No2: 4 πιάτα
1o πιάτο, 2ο πιάτο, 3ο πιάτο, 4ο πιάτο
Τι θα είναι το πρώτο πιάτο; Σαλάτα, σούπα ή κρύο ορεκτικό;
Το δεύτερο πιάτο θα είναι κρύο ορεκτικό ή ζεστά ζυμαρικά;
Το τρίτο πιάτο θα είναι ψάρι ή κρέας;
Το τέταρτο πιάτο θα είναι γλυκό ή φρούτο;
Μενού No3: Όχι σερβιριστό, αλλά σε μπουφέ
Σε αυτή την περίπτωση, το φαγητό σερβίρεται στο σύνολό του, σε ειδικά διαμορφωμένο τραπέζι – μπουφέ. Τα πιάτα των καλεσμένων μπορούν να τους περιμένουν στην αρχή του τραπεζιού, με τα μαχαιροπήρουνα ωραία τοποθετημένα και τυλιγμένα σε λινή ή χοντρή χάρτινη πετσέτα.
Εναλλακτικά, μπορούμε να έχουμε τα πιάτα στο τραπέζι ώστε ο κάθε καλεσμένος να πηγαίνει στον μπουφέ με το πιάτο του στο χέρι, και απλά να έχουμε έξτρα πιάτα σε περίπτωση που κάποιος θέλει να ξαναπεράσει από τον μπουφέ.
Μενού No4, family style
Θυμίζει κυριακάτικο κάλεσμα όπου όλη η οικογένεια μαζεύεται γύρω από το τραπέζι, και η γιαγιά όπως και οι θείες φέρνουν η καθεμία από το σπίτι τις λιχουδιές τους. Τα φαγητά μπαίνουν στο κέντρο του τραπεζιού και τα μοιραζόμαστε.
Το ίδιο στιλ μπορεί να ακολουθήσουμε και σε ένα κάλεσμα, εάν θέλουμε να δώσουμε μία αίσθηση οικειότητας, αλλά και σε πιο formal προσκλήσεις όταν το περιβάλλον το επιτρέπει και το εμπνέει (στην εξοχή).
* Στα πιο formal καλέσματα, τα πρώτα μεζεδάκια, σαλάτες και κρύα ορεκτικά τοποθετούνται στο κέντρο του τραπεζιού, ενώ το κυρίως πιάτο ακολουθεί σερβιριστό στον κάθε καλεσμένο.
Μενού No5, Καθιστό σερβιριστό σε πιατέλα
Ο σερβιτόρος περνάει γύρω από το τραπέζι τα φαγητά μέσα σε μεγάλες πιατέλες, και κάθε καλεσμένος σερβίρεται μόνος του την ποσότητα που επιθυμεί. Αυτός είναι γνωστός και ως γαλλικός τρόπος σερβιρίσματος, ενώ η παραλλαγή του, κατά την οποία ο σερβιτόρος σερβίρει ο ίδιος τον κάθε καλεσμένο, λέγεται αγγλικός τρόπος.
Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να σερβιριστεί και η σαλάτα ή και το κυρίως πιάτο και το γλυκό, ενώ πολλές φορές σερβίρεται μόνο το πρώτο πιάτο σε πιατέλα, ενώ το κυρίως πιάτο είναι ατομικό.
* Επειδή υπάρχουν αρκετοί συνδυασμοί, θα αναφερθούμε σε έναν-έναν ξεχωριστά.
Tips
Θα πρέπει να γνωρίζουμε:
- Πόσα κρασιά θα έχουμε; Σε ένα dinner πάντα σερβίρεται νερό και κρασί. Άλλο στήσιμο κάνουμε όμως εάν υπάρχει επιλογή κρασιών, και άλλο εάν αλλάξoυμε το κρασί στη μέση του γεύματος.
- Θα υπάρχει πιατάκι του ψωμιού; (συνήθως ναι)
- Θα σερβίρουμε σαμπάνια; (θα βρίσκεται από την αρχή το ποτήρι στο τραπέζι, ή θα έρθει μαζί με το ποτό;)
- Τι ακριβώς θα είναι το γλυκό; (μπορεί να έχει κάποια ιδιαιτερότητα ως προς το σερβίρισμα)
- Θα σερβίρουμε, έτσι κι αλλιώς, και φρούτο;
* Ανάλογα με τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα γίνεται και το στρώσιμο του τραπεζιού, το οποίο θα δούμε αναλυτικά.
Fun facts
- Υπάρχουν 35 είδη πηρουνιών και 31 είδη κουταλιών.
- Ο Λουδοβίκος XIV απαγόρευσε τη χρήση αιχμηρών μαχαιριών στο τραπέζι λόγω επικινδυνότητας, και τα αντικατέστησε με τα φαρδιά και λιγότερο αιχμηρά μαχαίρια που χρησιμοποιούμε μέχρι και σήμερα.
- Η επιστήμη υποστηρίζει πως τα ασημένια κουταλοπήρουνα δίνουν καλύτερη γεύση στο φαγητό που καταναλώνουμε.