Οι μικρές, ιδιαίτερες λεπτομέρειες που δίνουν το στίγμα του δείπνου ακολουθούν τους δικούς τους κανόνες, ώστε το τραπέζι να έχει ρυθμό, αρμονία και καλή ροή ενέργειας ανάμεσα στους συνδαιτυμόνες.
Margarita’s Way
Δεν υπάρχει ωραιότερη μπουκιά από το ζεστό ψωμί με βούτυρο ή ελαιόλαδο και χοντρό αλάτι. Λατρεύω να κόβω το ψωμί με το χέρι και απολαμβάνω τον ήχο, την υφή και το άρωμα κάθε μπουκιάς…. Σε ένα τραπέζι όμως, οι μπουκιές γίνονται μικρές και διακριτικές. Το θέμα είναι να πάρουμε την ευχαρίστηση που μας προσφέρει, χωρίς όμως να το παρακάνουμε και να χορτάσουμε με το ψωμί. Όσο απολαυστικές και να είναι αυτές οι πρώτες μπουκιές, πάντα πρέπει να θυμόμαστε ότι ακολουθεί γεύμα με τουλάχιστον 2-4 πιάτα!
How to
Το ατομικό πιατάκι του ψωμιού τοποθετείται ακριβώς πάνω από τα πιρούνια (στο πάνω αριστερό μέρος του κεντρικού πιάτου). Το μαχαίρι για το βούτυρο τοποθετείται πάνω στο πιατάκι, σε κλίση 45 μοιρών.
Tips
- Εάν το βούτυρο έχει σερβιριστεί για όλους στη μέση του τραπεζιού, χρησιμοποιούμε το μαχαίρι σερβιρίσματος για να κόψουμε ένα κομμάτι, αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες μας σε όλο το γεύμα και όχι μόνο για μία μπουκιά.
- Τοποθετούμε το βούτυρο πάνω στο πιατάκι του ψωμιού και ύστερα κόβουμε με το χέρι μια μικρή μπουκιά από το ψωμάκι μας. Με το ατομικό μας μαχαίρι απλώνουμε με απαλές κινήσεις βούτυρο πάνω στην μπουκιά και τη φέρνουμε στο στόμα με το χέρι. Κάθε επόμενη μπουκιά κόβεται και προετοιμάζεται με τον ίδιο τρόπο.
Do
- Εάν δεν υπάρχει ατομικό ψωμάκι στο πιάτο μας, αλλά το ψωμί βρίσκεται σε καλάθι μπροστά μας, παίρνουμε ένα στο πιάτο μας και περνάμε το καλάθι στον συνδαιτυμόνα που βρίσκεται στα δεξιά μας.
- Το ίδιο κάνουμε και με το βούτυρο ή άλλες σάλτσες, σαλάτα και γενικά ό,τι υπάρχει στο κέντρο του τραπεζιού για να το μοιραστούν όλοι (δείτε σχετική σημείωση στο θέμα ‘Seating’).
- Μπορούμε να πάρουμε δεύτερο ή τρίτο ψωμάκι μόνο εφόσον υπάρχουν στο καλάθι αρκετά για όλους.
Don’t
- Δε χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ το μαχαιράκι του βουτύρου για να κόψουμε το ψωμί μας.
- Αφού έχουμε υπολογίσει και έχουμε κόψει το κομμάτι του βουτύρου που επιθυμούμε, δεν παίρνουμε ξανά βούτυρο από το σκεύος που βρίσκεται στη μέση του τραπεζιού. Σερβιριζόμαστε ξανά μόνο εάν έρθει καινούριο κομμάτι βούτυρο στο τραπέζι.
- Δεν ακουμπάμε ποτέ το μαχαίρι ή όποιο άλλο σκεύος χρησιμοποιήσουμε πάνω στο τραπέζι, παρά το αφήνουμε στο πιάτο μας.
- Δεν προσφέρουμε ποτέ ψωμί με το χέρι μας.
Fun Facts
- Η συνήθεια να τρώμε ψωμί με βούτυρο ξεκίνησε κατά λάθος. Το 1519, ο Κοπέρνικος, στην προσπάθειά του να καταπολεμήσει την επιδημία της πανώλης που είχε χτυπήσει μία πόλη, συνειδητοποίησε ότι μεταδιδόταν με κάποιον τρόπο μέσω του ψωμιού. Ένας σύντροφός του πρότεινε να αλείφουν το ψωμί με κάποια ανοιχτόχρωμη επάλειψη, ώστε να ξεχωρίζουν εάν κάποιο κομμάτι ψωμί έχει πέσει κάτω ή έχει κολλήσει πάνω του κάποια ουσία. Έτσι παντρεύτηκε το ψωμί με το βούτυρο.
- Κάποτε, οι φτωχοί λαοί της Μεσογείου το αντικαθιστούσαν με λάδι, καθώς το βούτυρο ήταν ακριβό και δυσεύρετο. Από εκεί βγήκε και η έκφραση «βουτυρόπαιδα» για τα παιδιά των πλούσιων οικογενειών.