Skip to content
Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε πρώτοι αποκλειστικά news και ενημέρωση για επερχόμενα workshops
Εγγραφή
  • English

Σε συνεργασία με τη
Different & Different

  • English
  • English
Edit Content
MENU

Home

Etiquette

Seminars

Social & Business Etiquette

Fine Dining Etiquette

Business Dinner Etiquette

How to host

Art de la table

Recipes

Diary

About

Contact

Instagram Facebook Youtube Telegram
Edit Content
MENU

Home

Etiquette

Seminars

Social & Business Etiquette

Fine Dining Etiquette

Business Dinner Etiquette

How to host

Art de la table

Recipes

Diary

About

Contact

  • Home
  • Etiquette
    • Seminars
      • Social & Business Etiquette
      • Business Dinner Etiquette
      • Fine Dining Etiquette
    • How to host
  • Art de la table
  • Recipes
  • Diary
  • About
  • Contact
Menu
  • Home
  • Etiquette
    • Seminars
      • Social & Business Etiquette
      • Business Dinner Etiquette
      • Fine Dining Etiquette
    • How to host
  • Art de la table
  • Recipes
  • Diary
  • About
  • Contact

How to host

Ψωμί-Βούτυρο

  • Margarita Vitali
  • 21 Μαρτίου, 2022
  • 8:55 μμ

@MargaritasWay

Οι μικρές, ιδιαίτερες λεπτομέρειες που δίνουν το στίγμα του δείπνου ακολουθούν τους δικούς τους κανόνες, ώστε το τραπέζι να έχει ρυθμό, αρμονία και καλή ροή ενέργειας ανάμεσα στους συνδαιτυμόνες.

Margarita’s Way

Δεν υπάρχει ωραιότερη μπουκιά από το ζεστό ψωμί με βούτυρο ή ελαιόλαδο και χοντρό αλάτι. Λατρεύω να κόβω το ψωμί με το χέρι και απολαμβάνω τον ήχο, την υφή και το άρωμα κάθε μπουκιάς…. Σε ένα τραπέζι όμως, οι μπουκιές γίνονται μικρές και διακριτικές. Το θέμα είναι να πάρουμε την ευχαρίστηση που μας προσφέρει, χωρίς όμως να το παρακάνουμε και να χορτάσουμε με το ψωμί. Όσο απολαυστικές και να είναι αυτές οι πρώτες μπουκιές, πάντα πρέπει να θυμόμαστε ότι ακολουθεί γεύμα με τουλάχιστον 2-4 πιάτα!

 

How to

Το ατομικό πιατάκι του ψωμιού τοποθετείται ακριβώς πάνω από τα πιρούνια (στο πάνω αριστερό μέρος του κεντρικού πιάτου). Το μαχαίρι για το βούτυρο τοποθετείται πάνω στο πιατάκι, σε κλίση 45 μοιρών.

 

Tips

  • Εάν το βούτυρο έχει σερβιριστεί για όλους στη μέση του τραπεζιού, χρησιμοποιούμε το μαχαίρι σερβιρίσματος για να κόψουμε ένα κομμάτι, αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες μας σε όλο το γεύμα και όχι μόνο για μία μπουκιά.
  • Τοποθετούμε το βούτυρο πάνω στο πιατάκι του ψωμιού και ύστερα κόβουμε με το χέρι μια μικρή μπουκιά από το ψωμάκι μας. Με το ατομικό μας μαχαίρι απλώνουμε με απαλές κινήσεις βούτυρο πάνω στην μπουκιά και τη φέρνουμε στο στόμα με το χέρι. Κάθε επόμενη μπουκιά κόβεται και προετοιμάζεται με τον ίδιο τρόπο.

 

Do

  • Εάν δεν υπάρχει ατομικό ψωμάκι στο πιάτο μας, αλλά το ψωμί βρίσκεται σε καλάθι μπροστά μας, παίρνουμε ένα στο πιάτο μας και περνάμε το καλάθι στον συνδαιτυμόνα που βρίσκεται στα δεξιά μας.
  • Το ίδιο κάνουμε και με το βούτυρο ή άλλες σάλτσες, σαλάτα και γενικά ό,τι υπάρχει στο κέντρο του τραπεζιού για να το μοιραστούν όλοι (δείτε σχετική σημείωση στο θέμα ‘Seating’).
  • Μπορούμε να πάρουμε δεύτερο ή τρίτο ψωμάκι μόνο εφόσον υπάρχουν στο καλάθι αρκετά για όλους.

 

Don’t

  • Δε χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ το μαχαιράκι του βουτύρου για να κόψουμε το ψωμί μας.
  • Αφού έχουμε υπολογίσει και έχουμε κόψει το κομμάτι του βουτύρου που επιθυμούμε, δεν παίρνουμε ξανά βούτυρο από το σκεύος που βρίσκεται στη μέση του τραπεζιού. Σερβιριζόμαστε ξανά μόνο εάν έρθει καινούριο κομμάτι βούτυρο στο τραπέζι.
  • Δεν ακουμπάμε ποτέ το μαχαίρι ή όποιο άλλο σκεύος χρησιμοποιήσουμε πάνω στο τραπέζι, παρά το αφήνουμε στο πιάτο μας.
  • Δεν προσφέρουμε ποτέ ψωμί με το χέρι μας.

 

Fun Facts

  • Η συνήθεια να τρώμε ψωμί με βούτυρο ξεκίνησε κατά λάθος. Το 1519, ο Κοπέρνικος, στην προσπάθειά του να καταπολεμήσει την επιδημία της πανώλης που είχε χτυπήσει μία πόλη, συνειδητοποίησε ότι μεταδιδόταν με κάποιον τρόπο μέσω του ψωμιού. Ένας σύντροφός του πρότεινε να αλείφουν το ψωμί με κάποια ανοιχτόχρωμη επάλειψη, ώστε να ξεχωρίζουν εάν κάποιο κομμάτι ψωμί έχει πέσει κάτω ή έχει κολλήσει πάνω του κάποια ουσία. Έτσι παντρεύτηκε το ψωμί με το βούτυρο.
  • Κάποτε, οι φτωχοί λαοί της Μεσογείου το αντικαθιστούσαν με λάδι, καθώς το βούτυρο ήταν ακριβό και δυσεύρετο. Από εκεί βγήκε και η έκφραση «βουτυρόπαιδα» για τα παιδιά των πλούσιων οικογενειών.
Share it :
Σχετικά Άρθρα

Autumn

  • Diary
  • // 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Η φθινοπωρινή ισημερία φέρνει μαζί της μια αλλαγή που με βρίσκει στη σκέψη για τον τρόπο που θα εξελίξω το προσωπικό μου στυλ. Μετά τα έντονα μοτίβα και τα ζωηρά χρώματα του καλοκαιριού, το φθινόπωρο σημαίνει μια επιστροφή στον αγαπημένο μου μινιμαλισμό. Τα λευκά πουκάμισα, η μονοχρωμία, η κομψότητα του βραδινού κόκκινου και η αυτοπεποίθηση […]

...
Διαβάστε Περισσότερα

Πού τοποθετούμε την τσάντα μας στο εστιατόριο

  • How to host
  • // 8 Σεπτεμβρίου, 2023

Κατακτώντας τους κανόνες του Dining Etiquette Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού προς την κατάκτηση της εκλεπτυσμένης συμπεριφοράς, ένα στοιχείο που συχνά παραβλέπεται αλλά αξίζει την προσοχή μας είναι ο τρόπος που τοποθετούμε την τσάντα όταν καθόμαστε σε ένα εστιατόριο. Παρόλο που μπορεί να φαίνεται ασήμαντο, αυτή η απλή κίνηση μπορεί να μεταφέρει πολλά μηνύματα […]

...
Διαβάστε Περισσότερα

Επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές

  • Diary
  • // 4 Σεπτεμβρίου, 2023

Θέτοντας τους νέους στόχους του φθινοπώρου Από την παιδική μου ακόμα ηλικία, ο ρυθμός της ζωής μου χαρακτηρίζεται από την αλλαγή των εποχών. Δύο φορές το χρόνο, χωρίς καμία εξαίρεση, ξεκινώ ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Η πρώτη μου παύση συμβαίνει το Σεπτέμβριο, όταν αρχίζει αυτή η απαλή μεταμόρφωση, καθώς ξεθωριάζουν τα ζωηρά χρώματα του καλοκαιριού και […]

...
Διαβάστε Περισσότερα

Etiquette

  • Diary
  • // 6 Απριλίου, 2023

Το θυμάμαι σαν χθες… Ήμουν σε ένα μαγικό δείπνο. Αλλά μόλις κάθισα στο τραπέζι, η αγωνία μου με εμπόδισε απ’ το να απολαύσω την βραδιά: «ποιο πιρούνι είναι για το ορεκτικό και ποιο για το κυρίως πιάτο; Δεν έχω ιδέα ποιο ποτήρι είναι για τι, μιας και έχω να αντιμετωπίσω 5 διαφορετικά μεγέθη». Κοιτάζοντας γύρω […]

...
Διαβάστε Περισσότερα

Λίστα 01/01/23

  • Diary
  • // 1 Ιανουαρίου, 2023

Οταν ήμουν μικρή, κάθε πρώτη του μήνα έγραφα τη λίστα μου με τα πράγματα που θα ήθελα να κάνω τη νέα χρόνια: να κάνω καλύτερη διατροφή, να τελειώσω την τάξη με καλό βαθμό, να διακριθώ στο άθλημά μου. Παρ’ όλο που οι προσδοκίες μου ήταν μικρές, έθετα ολοκληρωμένους στόχους. Οι λίστες αυτές με βοήθησαν να […]

...
Διαβάστε Περισσότερα

2022: Το πλατύσκαλο

  • Diary
  • // 31 Δεκεμβρίου, 2022

Τελειώνοντας το 2022, βρέθηκα σ’ ένα πλατύσκαλο μετά από χρόνια ανάβασης. Βρέθηκα σε ένα μαρμάρινο πλατύσκαλο που μου επιτρέπει να ξεκουραστώ και να πάρω ξανά δύναμη, για να συνεχίσω. Με βάση τα νέα δεδομένα, μπορώ να σχεδιάσω και να προχωρήσω στη νέα χρόνια. 2022, σ’ ευχαριστώ!

...
Διαβάστε Περισσότερα

Εγγραφείτε στο Newsletter

m'sway-01
Instagram Facebook
Youtube Telegram

Copyright © 2023 Margaritasway handcrafted by Younet

Πολιτική Cookies

Όροι & Προϋποθέσεις

Πολιτική Απορρήτου & GDPR