Skip to content
Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε πρώτοι αποκλειστικά news και ενημέρωση για επερχόμενα workshops
Εγγραφή
  • English

Σε συνεργασία με τη
Different & Different

  • English
  • English
Edit Content
MENU

Home

Etiquette

Seminars

Social & Business Etiquette

Fine Dining Etiquette

Business Dinner Etiquette

How to host

Art de la table

Recipes

Diary

About

Contact

Instagram Facebook Youtube Telegram
Edit Content
MENU

Home

Etiquette

Seminars

Social & Business Etiquette

Fine Dining Etiquette

Business Dinner Etiquette

How to host

Art de la table

Recipes

Diary

About

Contact

  • Home
  • Etiquette
    • Seminars
      • Social & Business Etiquette
      • Fine Dining Etiquette
      • Find your Style
    • How to host
  • Recipes
  • Art de la table
  • Diary
  • About
  • Contact
  • Home
  • Etiquette
    • Seminars
      • Social & Business Etiquette
      • Fine Dining Etiquette
      • Find your Style
    • How to host
  • Recipes
  • Art de la table
  • Diary
  • About
  • Contact

How to host

Στρώσιμο τραπεζιού – Τα ποτήρια

  • Margarita Vitali
  • 19 Δεκεμβρίου, 2022
  • 9:12 μμ

Το Άγιο Δισκοπότηρο του τραπεζιού, μεταφορικά και κυριολεκτικά, τα ποτήρια και η χρήση τους μπορεί να διευκολύνουν όσο και να μπερδέψουν κάποιον που δεν γνωρίζει τον τρόπο και τον λόγο που μπορεί να έχουμε πολλά και διαφορετικά πάνω στο ίδιο τραπέζι.

Margarita’s Way

Με τα ποτήρια έχω πάντα μια απορία, καθώς ποτέ δεν βλέπω έναν συγκεκριμένο τρόπο τοποθέτησής τους. Μελετώντας, κατάλαβα ότι εξαρτάται από τρεις παραμέτρους: την ποσότητα των ποτηριών, τη χωρητικότητα του τραπεζιού και το ύφος του δείπνου.

How to

Yπάρχουν 4 τρόποι τοποθέτησης των ποτηριών: σε ευθεία, σε διαγώνιο, σε καμπύλη και σε τρίγωνο (καμιά φορά και σε ρόμβο).

Με όποιον τρόπο κι αν επιθυμείτε να τα τοποθετήσετε, οι βασικές οδηγίες είναι οι εξής:

  • Τα ποτήρια τοποθετούνται πάντα δεξιά και πάνω από τα μαχαίρια.
  • Το πρώτο ποτήρι απο δεξιά είναι του λευκού κρασιού πιο μικρό και στενό. Στα αριστερά του, τοποθετείται το ποτήρι του κόκκινου κρασιού που είναι πιο φαρδύ και μεγάλο .
  • Τέλος, το ποτήρι νερού είναι μεγαλύτερο και φαρδύτερο από εκείνο του κόκκινου κρασιού.
  • Εάν επιλέξουμε χαμηλό ποτήρι νερού, μόνο τότε και για πρακτικούς λόγους τοποθετείται πρώτο. Με αυτόν τον τρόπο, ο σερβιτόρος μπορεί να γεμίζει εύκολα το χαμηλό ποτήρι του νερού.
  • Τα χρωματιστά ποτήρια κρασιού είναι μόνο για το λευκό κρασί.
  • Σε εξαιρετικά επίσημα δείπνα, το ποτήρι σαμπάνιας τοποθετείται πίσω από το ποτήρι του κόκκινου κρασιού, ενώ το ποτήρι για cherry τοποθετείται πίσω από το ποτήρι του λευκού κρασιού.

Tips

Τοποθετούμε τα ποτήρια στη σειρά με την οποία θα χρησιμοποιηθούν, όπως κάνουμε με τα μαχαιροπίρουνα.

Στο στρώσιμο του τραπεζιού φροντίζουμε να έχουμε τοποθετήσει όλα τα ποτήρια που θα χρειαστούν, καθώς δεν θεωρείται σωστό να φέρει κανείς συμπληρωματικά ποτήρια από τη στιγμή που θα αρχίσει το φαγητό.

Σε περίπτωση που θέλουμε να συνεχίσουμε το δείπνο μας μόνο με λευκό κρασί τότε αποσύρουμε από το τραπέζι το ποτήρι του κόκκινου κρασιού.

Μόνο το ποτήρι για το dessert wine έρχεται στο τραπέζι αργότερα (εάν δεν είναι τοποθετημένο από την αρχή), την ώρα που πρόκειται να σερβιριστεί το γλυκό.

Πίνουμε μερικές γουλιές νερό για να καθαρίσουμε τη γεύση μας πριν δοκιμάσουμε το επόμενο κρασί που σερβίρεται.

Πρώτα σερβίρουμε τους γύρω μας και τελευταίο τον εαυτό μας.

Η θερμοκρασία του κρασιού αξίζει μεγάλης προσοχής γιατί τα λευκά έρχονται πολύ παγωμένα και τα κόκκινα πολύ ζεστά. Όταν λοιπόν σερβίρουμε κρασί, το κρατάμε από τη βάση του μπουκαλιού και όχι από το λαιμό του.

Θα υπάρχει ξεχωριστό άρθρο για το σερβίρισμα του κρασιού.

Συμπληρώστε λίγο νερό στον πάγο όπου διατηρείτε το λευκό σας κρασί, δίπλα στο τραπέζι. Έτσι, η κρύα επιφάνεια που έρχεται σε επαφή με το μπουκάλι είναι μεγαλύτερη.

Do

  • Πιάνουμε το ποτήρι του κρασιού από το πόδι του χωρίς να αγγίζουμε το μπωλ όπου περιέχεται το κρασί, γιατί με αυτόν τον τρόπο επηρεάζουμε τη θερμοκρασία και τη γεύση του.
  • Όταν τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας, ακουμπάμε τη βάση του μπωλ τους και όχι το πάνω τμήμα. Έτσι παράγουμε έναν ευχάριστο ήχο ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν τα ποτήρια.
  • Την ώρα που τσουγκρίζουμε κοιτάζουμε στα μάτια τον συνδαιτημόνα μας και όχι το κρασί μας!

Don’t

  • Δεν αναποδογυρίζουμε πάνω στο τραπέζι το ποτήρι που δεν θα χρησιμοποιήσουμε. Με μια απαλή κίνηση, την ώρα που μας σερβίρουν, καλύπτουμε το πάνω μέρος του ποτηριού χωρίς να ακουμπάμε την επιφάνειά του, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό στο σέρβις ότι δεν θα πιούμε, πχ κόκκινο κρασί. Το σέρβις τότε καταλαβαίνει πως πρέπει να αποσύρει το ποτήρι από μπροστά μας.
    Με τον ίδιο τρόπο δίνουμε σήμα στον σερβιτόρο ότι δεν θα πιούμε παραπάνω από το ήδη σερβιρισμένο κρασί μας.
  • Δεν χτυπάμε το ποτήρι μας για να κάνουμε πρόποση.

Main image by @wonderfoodland

Share it :
Σχετικά Άρθρα

Η σημασία του Etiquette στον σχεδιασμό ενός τέλειου ταξιδιού – έκπληξη

  • How to host
  • // 11 Φεβρουαρίου, 2025

Ένα ταξίδι – έκπληξη είναι μία από τις πιο τρυφερές κινήσεις που μπορείτε να κάνετε για ένα αγαπημένο σας πρόσωπο....

Διαβάστε Περισσότερα

Ένα Κρυφό Βλέμμα, Μία Δυνατή Δήλωση

  • Diary
  • // 23 Ιανουαρίου, 2025

Στον κόσμο της μόδας και της εξουσίας, κάθε επιλογή είναι σκόπιμη. Στην ορκωμοσία του Donald Trump το 2025, η εμφάνιση...

Διαβάστε Περισσότερα

Το τελετουργικό του Fondue

  • How to host
  • // 19 Ιανουαρίου, 2025

Το Fondue δεν είναι απλώς ένα γεύμα—είναι μια εμπειρία. Προερχόμενο από την Ελβετία, ξεκίνησε ως ένας πρακτικός τρόπος αξιοποίησης του...

Διαβάστε Περισσότερα

Ας μην παίρνουμε τη ζωή πολύ στα σοβαρά! Ένας νέος κύκλος ξεκινά…

  • Diary
  • // 31 Δεκεμβρίου, 2024

Καθώς ένας ακόμα χρόνος έφτασε στο τέλος του, συχνά αναλογιζόμαστε όλες τις ανατροπές που έκαναν αυτήν τη χρονιά… “ενδιαφέρουσα”. Η...

Διαβάστε Περισσότερα

Η τέχνη του κυνηγιού της τρούφας

  • How to host
  • // 29 Νοεμβρίου, 2024

Αν έχετε ονειρευτεί ποτέ να πάρετε μέρος στο κυνήγι τρούφας στους καταπράσινους λόφους της Τοσκάνης, να είστε σίγουροι ότι δεν...

Διαβάστε Περισσότερα

Diwali

  • How to host
  • // 8 Νοεμβρίου, 2024

Το Diwali, η γιορτή των Φώτων, είναι μία από τις πιο σημαντικές κινητές γιορτές της Ινδίας, η οποία φέτος γιορτάζεται...

Διαβάστε Περισσότερα

Εγγραφείτε στο Newsletter

m'sway-01
Instagram Facebook
Youtube Telegram

Copyright © 2023 Margaritasway handcrafted by Younet

Πολιτική Cookies

Όροι & Προϋποθέσεις

Πολιτική Απορρήτου & GDPR