Skip to content
Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε πρώτοι αποκλειστικά news και ενημέρωση για επερχόμενα workshops
Εγγραφή
  • English

Σε συνεργασία με τη
Different & Different

  • English
  • English
Edit Content
MENU

Home

Etiquette

Seminars

Social & Business Etiquette

Fine Dining Etiquette

Business Dinner Etiquette

How to host

Art de la table

Recipes

Diary

About

Contact

Instagram Facebook Youtube Telegram
Edit Content
MENU

Home

Etiquette

Seminars

Social & Business Etiquette

Fine Dining Etiquette

Business Dinner Etiquette

How to host

Art de la table

Recipes

Diary

About

Contact

  • Home
  • Etiquette
    • Seminars
      • Social & Business Etiquette
      • Business Dinner Etiquette
      • Fine Dining Etiquette
    • How to host
  • Art de la table
  • Recipes
  • Diary
  • About
  • Contact
Menu
  • Home
  • Etiquette
    • Seminars
      • Social & Business Etiquette
      • Business Dinner Etiquette
      • Fine Dining Etiquette
    • How to host
  • Art de la table
  • Recipes
  • Diary
  • About
  • Contact

How to host

Στρώσιμο τραπεζιού – Τα ποτήρια

  • Margarita Vitali
  • 19 Δεκεμβρίου, 2022
  • 9:12 μμ

@wonderfoodland

Το Άγιο Δισκοπότηρο του τραπεζιού, μεταφορικά και κυριολεκτικά, τα ποτήρια και η χρήση τους μπορεί να διευκολύνουν όσο και να μπερδέψουν κάποιον που δεν γνωρίζει τον τρόπο και τον λόγο που μπορεί να έχουμε πολλά και διαφορετικά πάνω στο ίδιο τραπέζι.

Margarita’s Way

Με τα ποτήρια έχω πάντα μια απορία, καθώς ποτέ δεν βλέπω έναν συγκεκριμένο τρόπο τοποθέτησής τους. Μελετώντας, κατάλαβα ότι εξαρτάται από τρεις παραμέτρους: την ποσότητα των ποτηριών, τη χωρητικότητα του τραπεζιού και το ύφος του δείπνου.

How to

Yπάρχουν 4 τρόποι τοποθέτησης των ποτηριών: σε ευθεία, σε διαγώνιο, σε καμπύλη και σε τρίγωνο (καμιά φορά και σε ρόμβο).

Με όποιον τρόπο κι αν επιθυμείτε να τα τοποθετήσετε, οι βασικές οδηγίες είναι οι εξής:

  • Τα ποτήρια τοποθετούνται πάντα δεξιά και πάνω από τα μαχαίρια.
  • Το πρώτο ποτήρι απο δεξιά είναι του λευκού κρασιού πιο μικρό και στενό. Στα αριστερά του, τοποθετείται το ποτήρι του κόκκινου κρασιού που είναι πιο φαρδύ και μεγάλο .
  • Τέλος, το ποτήρι νερού είναι μεγαλύτερο και φαρδύτερο από εκείνο του κόκκινου κρασιού.
  • Εάν επιλέξουμε χαμηλό ποτήρι νερού, μόνο τότε και για πρακτικούς λόγους τοποθετείται πρώτο. Με αυτόν τον τρόπο, ο σερβιτόρος μπορεί να γεμίζει εύκολα το χαμηλό ποτήρι του νερού.
  • Τα χρωματιστά ποτήρια κρασιού είναι μόνο για το λευκό κρασί.
  • Σε εξαιρετικά επίσημα δείπνα, το ποτήρι σαμπάνιας τοποθετείται πίσω από το ποτήρι του κόκκινου κρασιού, ενώ το ποτήρι για cherry τοποθετείται πίσω από το ποτήρι του λευκού κρασιού.

Tips

Τοποθετούμε τα ποτήρια στη σειρά με την οποία θα χρησιμοποιηθούν, όπως κάνουμε με τα μαχαιροπίρουνα.

Στο στρώσιμο του τραπεζιού φροντίζουμε να έχουμε τοποθετήσει όλα τα ποτήρια που θα χρειαστούν, καθώς δεν θεωρείται σωστό να φέρει κανείς συμπληρωματικά ποτήρια από τη στιγμή που θα αρχίσει το φαγητό.

Σε περίπτωση που θέλουμε να συνεχίσουμε το δείπνο μας μόνο με λευκό κρασί τότε αποσύρουμε από το τραπέζι το ποτήρι του κόκκινου κρασιού.

Μόνο το ποτήρι για το dessert wine έρχεται στο τραπέζι αργότερα (εάν δεν είναι τοποθετημένο από την αρχή), την ώρα που πρόκειται να σερβιριστεί το γλυκό.

Πίνουμε μερικές γουλιές νερό για να καθαρίσουμε τη γεύση μας πριν δοκιμάσουμε το επόμενο κρασί που σερβίρεται.

Πρώτα σερβίρουμε τους γύρω μας και τελευταίο τον εαυτό μας.

Η θερμοκρασία του κρασιού αξίζει μεγάλης προσοχής γιατί τα λευκά έρχονται πολύ παγωμένα και τα κόκκινα πολύ ζεστά. Όταν λοιπόν σερβίρουμε κρασί, το κρατάμε από τη βάση του μπουκαλιού και όχι από το λαιμό του.

Θα υπάρχει ξεχωριστό άρθρο για το σερβίρισμα του κρασιού.

Συμπληρώστε λίγο νερό στον πάγο όπου διατηρείτε το λευκό σας κρασί, δίπλα στο τραπέζι. Έτσι, η κρύα επιφάνεια που έρχεται σε επαφή με το μπουκάλι είναι μεγαλύτερη.

Do

  • Πιάνουμε το ποτήρι του κρασιού από το πόδι του χωρίς να αγγίζουμε το μπωλ όπου περιέχεται το κρασί, γιατί με αυτόν τον τρόπο επηρεάζουμε τη θερμοκρασία και τη γεύση του.
  • Όταν τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας, ακουμπάμε τη βάση του μπωλ τους και όχι το πάνω τμήμα. Έτσι παράγουμε έναν ευχάριστο ήχο ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν τα ποτήρια.
  • Την ώρα που τσουγκρίζουμε κοιτάζουμε στα μάτια τον συνδαιτημόνα μας και όχι το κρασί μας!

Don’t

  • Δεν αναποδογυρίζουμε πάνω στο τραπέζι το ποτήρι που δεν θα χρησιμοποιήσουμε. Με μια απαλή κίνηση, την ώρα που μας σερβίρουν, καλύπτουμε το πάνω μέρος του ποτηριού χωρίς να ακουμπάμε την επιφάνειά του, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό στο σέρβις ότι δεν θα πιούμε, πχ κόκκινο κρασί. Το σέρβις τότε καταλαβαίνει πως πρέπει να αποσύρει το ποτήρι από μπροστά μας.
    Με τον ίδιο τρόπο δίνουμε σήμα στον σερβιτόρο ότι δεν θα πιούμε παραπάνω από το ήδη σερβιρισμένο κρασί μας.
  • Δεν χτυπάμε το ποτήρι μας για να κάνουμε πρόποση.

Main image by @wonderfoodland

Share it :
Σχετικά Άρθρα

Autumn

  • Diary
  • // 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Η φθινοπωρινή ισημερία φέρνει μαζί της μια αλλαγή που με βρίσκει στη σκέψη για τον τρόπο που θα εξελίξω το προσωπικό μου στυλ. Μετά τα έντονα μοτίβα και τα ζωηρά χρώματα του καλοκαιριού, το φθινόπωρο σημαίνει μια επιστροφή στον αγαπημένο μου μινιμαλισμό. Τα λευκά πουκάμισα, η μονοχρωμία, η κομψότητα του βραδινού κόκκινου και η αυτοπεποίθηση […]

...
Διαβάστε Περισσότερα

Πού τοποθετούμε την τσάντα μας στο εστιατόριο

  • How to host
  • // 8 Σεπτεμβρίου, 2023

Κατακτώντας τους κανόνες του Dining Etiquette Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού προς την κατάκτηση της εκλεπτυσμένης συμπεριφοράς, ένα στοιχείο που συχνά παραβλέπεται αλλά αξίζει την προσοχή μας είναι ο τρόπος που τοποθετούμε την τσάντα όταν καθόμαστε σε ένα εστιατόριο. Παρόλο που μπορεί να φαίνεται ασήμαντο, αυτή η απλή κίνηση μπορεί να μεταφέρει πολλά μηνύματα […]

...
Διαβάστε Περισσότερα

Επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές

  • Diary
  • // 4 Σεπτεμβρίου, 2023

Θέτοντας τους νέους στόχους του φθινοπώρου Από την παιδική μου ακόμα ηλικία, ο ρυθμός της ζωής μου χαρακτηρίζεται από την αλλαγή των εποχών. Δύο φορές το χρόνο, χωρίς καμία εξαίρεση, ξεκινώ ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Η πρώτη μου παύση συμβαίνει το Σεπτέμβριο, όταν αρχίζει αυτή η απαλή μεταμόρφωση, καθώς ξεθωριάζουν τα ζωηρά χρώματα του καλοκαιριού και […]

...
Διαβάστε Περισσότερα

Etiquette

  • Diary
  • // 6 Απριλίου, 2023

Το θυμάμαι σαν χθες… Ήμουν σε ένα μαγικό δείπνο. Αλλά μόλις κάθισα στο τραπέζι, η αγωνία μου με εμπόδισε απ’ το να απολαύσω την βραδιά: «ποιο πιρούνι είναι για το ορεκτικό και ποιο για το κυρίως πιάτο; Δεν έχω ιδέα ποιο ποτήρι είναι για τι, μιας και έχω να αντιμετωπίσω 5 διαφορετικά μεγέθη». Κοιτάζοντας γύρω […]

...
Διαβάστε Περισσότερα

Λίστα 01/01/23

  • Diary
  • // 1 Ιανουαρίου, 2023

Οταν ήμουν μικρή, κάθε πρώτη του μήνα έγραφα τη λίστα μου με τα πράγματα που θα ήθελα να κάνω τη νέα χρόνια: να κάνω καλύτερη διατροφή, να τελειώσω την τάξη με καλό βαθμό, να διακριθώ στο άθλημά μου. Παρ’ όλο που οι προσδοκίες μου ήταν μικρές, έθετα ολοκληρωμένους στόχους. Οι λίστες αυτές με βοήθησαν να […]

...
Διαβάστε Περισσότερα

2022: Το πλατύσκαλο

  • Diary
  • // 31 Δεκεμβρίου, 2022

Τελειώνοντας το 2022, βρέθηκα σ’ ένα πλατύσκαλο μετά από χρόνια ανάβασης. Βρέθηκα σε ένα μαρμάρινο πλατύσκαλο που μου επιτρέπει να ξεκουραστώ και να πάρω ξανά δύναμη, για να συνεχίσω. Με βάση τα νέα δεδομένα, μπορώ να σχεδιάσω και να προχωρήσω στη νέα χρόνια. 2022, σ’ ευχαριστώ!

...
Διαβάστε Περισσότερα

Εγγραφείτε στο Newsletter

m'sway-01
Instagram Facebook
Youtube Telegram

Copyright © 2023 Margaritasway handcrafted by Younet

Πολιτική Cookies

Όροι & Προϋποθέσεις

Πολιτική Απορρήτου & GDPR