Για την κρέμα
Ζεσταίνουμε σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά το γάλα με τη ζάχαρη.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα τα 3 ολόκληρα αυγά μαζί με τους 5 κρόκους, προσθέτουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τέλος τις βανίλιες.
Παίρνουμε 1-2 φλιτζάνια ζεστό γάλα και το προσθέτουμε σιγά-σιγά στο μείγμα με τα αυγά χτυπώντας συνέχεια, ώστε να πάρουν θερμοκρασία χωρίς να «κόψουν». Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκάλι και ρίχνουμε το μείγμα μας μέσα στην κατσαρόλα όπου έχουμε αφήσει το υπόλοιπο γάλα. Ανάβουμε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε, μέχρι να δέσει η κρέμα.
Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο κι ανακατεύουμε.
Σημείωση: η κρέμα μας δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτή.
Για τα φύλλα
Βουτυρώνουμε με το πινέλο ένα πυρέξ 36×24 εκ., στρώνουμε οκτώ φύλλα, τα βουτυρώνουμε και φροντίζουμε οι άκρες τους να προεξέχουν από το πυρέξ.
Βάζουμε πάνω από τα φύλλα την κρέμα, γυρίζουμε τις άκρες τους πάνω από την κρέμα, τις βουτυρώνουμε και τοποθετούμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα και τα βουτυρώνουμε κι αυτά.
Με μία σπάτουλα γυρίζουμε σπρώχνοντας προς το εσωτερικό του πυρέξ όσες άκρες προεξέχουν.
Χαράζουμε σε κομμάτια κόβοντας τα φύλλα και τα περιχύνουμε με το βούτυρο που μας έχει περισσέψει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για περίπου 45-50 λεπτά.
Βγάζουμε το γλυκό, το σιροπιάζουμε και είναι έτοιμο.
Για το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε μία κατσαρόλα, μέχρι να πάρουν βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε να σιγοβράσει για 8 λεπτά.
Αφαιρούμε το λεμόνι και σιροπιάζουμε το γλυκό.
Σημειώστε δύο μυστικά: Πριν βάλουμε το ταψί στο φούρνο, για να πετύχουμε ακόμη πιο τραγανό φύλλο, βρέχουμε με νερό τα χέρια μας και τα τινάζουμε πάνω στο φύλλο, ραντίζοντάς το. Επίσης, εάν το γλυκό είναι ζεστό, το σιρόπι που θα του ρίξουμε πρέπει να είναι κρύο ή το αντίθετο.