Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο. Τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ με το baking powder, την πούδρα αμυγδάλου και το αλάτι.
Βουτυρώνουμε μια φόρμα με 12 θήκες και πασπαλίζουμε την κάθε υποδοχή με λίγο από το αλεύρι.
Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη και τα αυγά, μέχρι να αφρατέψουν καλά και να ασπρίσει το μείγμα. Σε αυτό το μείγμα προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και κατόπιν τη βανίλια, το λικέρ και το βούτυρο, το οποίο πρέπει να είναι λιωμένο και να βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Καλύπτουμε τη ζύμη με μια μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 30΄.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα. Γεμίζουμε κάθε θήκη της φόρμας με μία γεμάτη κουταλιά της σούπας από το μείγμα της ζύμης. Ψήνουμε για 6’ και κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 160°C, όπου ψήνουμε για άλλα 4’ περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Βγάζουμε τη φόρμα με τις Madeleines από τον φούρνο και την χτυπάμε ελαφρά πάνω στον πάγκο, ώστε να ξεφορμαριστούν πιο εύκολα. Πασπαλίζουμε με κακάο ή τις βουτάμε μέχρι τη μέση σε λιωμένη σοκολάτα.
Ένα μικρό μυστικό, για να φτάσουμε στο τέλειο αποτέλεσμα! Φτιάξτε τη ζύμη 24 ώρες νωρίτερα και διατηρήστε την στο ψυγείο μέχρι το ψήσιμο. Αυτό θα αναδείξει τις γεύσεις και θα σας χαρίσει τις πιο τέλειες Madeleines που έχετε δοκιμάσει ποτέ!