Για τη βάση
Χτυπάμε την καστανή ζάχαρη με το βούτυρο, μέχρι να αφρατέψουν
Προσθέτουμε στο μείγμα ένα-ένα τα αυγά, χτυπώντας διαρκώς
Συμπληρώνουμε με τα υπόλοιπα υλικά, ρίχοντάς τα ένα-ένα στο μείγμα
Αδειάζουμε σε μία βουτυρωμένη κι αλευρωμένη μακρόστενη φόρμα 27x10x10 εκ.
Ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 160°C με 170°C για 1 ώρα περίπου.
Για την κρέμα τυριού
Χτυπάμε στο μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα, με το φτερό (επίπεδο χτυπητήρι) το φρέσκο τυρί κρέμα με τη ζάχαρη άχνη
Προσθέτουμε σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος και ανεβάζουμε λίγο την ταχύτητα χτυπώντας, μέχρι να σχηματιστεί μία σφιχτή κρέμα
Σερβίρισμα
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει καλά και καλύπτουμε απλώνοντας απαλά την κρέμα τυριού. Εάν θέλουμε, μπορούμε να γαρνίρουμε με τριμμένο καρύδι ή αμύγδαλο ή οτιδήποτε πιστεύουμε ότι ολοκληρώνει τη γεύση και την εμφάνιση του cake μας.
Τα υλικά για την κρέμα θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να «δέσουν» σωστά. Εάν επιλέξουμε να φτιάξουμε το carrot cake χωρίς την κρέμα τυριού (frosting), έχουμε ένα πιο απλό αλλά πάντα ζουμερό πρωϊνό κέικ.