Πλένουμε καλά τις φακές μέσα σε ένα σουρωτήρι, κάτω από τρεχούμενο νερό
Σε μία κατσαρόλα με νερό βάζουμε τις φακές μας να πάρουν μία βράση και αμέσως μετά πετάμε το νερό
Βάζουμε στην κατσαρόλα με τις φακές ένα λίτρο ζεστό νερό και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τις σκελίδες σκόρδου, τη δάφνη, τον ζωμό λαχανικών και το καρότο
Στο μπλέντερ πολτοποιούμε τις ντομάτες ή τα αποφλοιωμένα ντοματάκια και προσθέτουμε στις φακές
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε για 45′-60′, μέχρι να μαλακώσουν και να χυλώσουν οι φακές
Ελέγχουμε τακτικά το νερό στην κατσαρόλα μας και, όποτε χρειαστεί, συμπληρώνουμε με λίγο ζεστό νερό, μέχρι να βράσουν καλά οι φακές
Στη μισή ώρα βρασίματος προσθέτουμε το ελαιόλαδο (όχι από την αρχή)
Όταν είναι έτοιμες, προσθέτουμε, εάν θέλουμε, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο πιπέρι καγιέν που ταιριάζει με το ντοματένιο ζουμί ή λίγο κάρυ που αναδεικνύει τη γεύση του καρπού, μειώνοντας λίγο το μαύρο πιπέρι στη συνταγή. Πολλοί, επίσης, τις απολαμβάνουν σερβιρισμένες με λίγο καλής ποιότητας ξυδάκι.