Σε ένα multi βάζουμε το ελαιόλαδο, το τριμμένο σκόρδο και τον βασιλικό και χτυπάμε, μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.
Προσθέτουμε το κουκουνάρι και χτυπάμε, μέχρι να ενσωματωθεί στα υπόλοιπα υλικά.
Βάζουμε την τριμμένη παρμεζάνα ή το τριμμένο pecorino και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό την pasta. Σουρώνουμε και προσθέτουμε το βούτυρο.
Πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.
To σκόρδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με έναν διαφορετικό τρόπο ως εξής: Πριν ξεκινήσουμε την παρασκευή της σάλτσας pesto, κόβουμε μία σκελίδα σκόρδο στη μέση και χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι, την περνάμε στο εσωτερικό του multi, ώστε να αφήσει την αρωματική της νότα. Αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος, για να γίνει η σάλτσα μας πιο απαλή, χωρίς να χάσει την αυθεντική γεύση της.