Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και βάζουμε μέσα τον κιμά. Τον ροδίζουμε για 8 λεπτά περίπου, χωρίς να ανακατεύουμε συνέχεια.
Κάνουμε χώρο στο κέντρο της κατσαρόλας όπου βάζουμε μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Εκεί ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τις σκελίδες σκόρδο και το καρότο. Σοτάρουμε για 3λεπτά μόνο τα λαχανικά στο κέντρο της κατσαρόλας, ώστε να λαδώσουν καλά και να μαλακώσουν. Στη συνέχεια ανακατεύουμε τον κιμά μαζί με όλα τα υλικά.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας τρίβοντάς τον στον πάτο της κατσαρόλας και τον αφήνουμε να ψηθεί για 1 λεπτό περίπου. Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη, τον κύβο, τα φύλλα δάφνης, τους κόκκους μπαχάρι και το ζεστό νερό και ανακατεύουμε. Μόλις πάρει βράση, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 45 λεπτά.
Προς το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και το αφήνουμε να σιγοβράσει για άλλα 15 λεπτά.
Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά για να κρυώσει και αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης, το καρότο, τους κόκκους μπαχάρι και το σκόρδο.
Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό για 11 λεπτά. Τα σουρώνουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα όπου τα καίμε με το ελαιόλαδο ή το βούτυρο.
Σε ένα πιάτο σερβίρουμε τα μακαρόνια, από πάνω βάζουμε τον κιμά, τρίβουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, πασπαλίζουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα και σερβίρουμε.