Πλένουμε καλά τις φράουλες και αφαιρούμε τα κοτσάνια
Τις βάζουμε σε μία κατσαρόλα με χοντρό πάτο, προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και λιώνουμε με τα χέρια μας τις φράουλες. Για πιο «σπιτική» υφή, αφήνουμε τα κομμάτια σε σχετικά μεγάλο μέγεθος. Για πιο λείο αποτέλεσμα, πολτοποιούμε καλά με το χέρι, μέχρι να λιώσουν
Προσθέτουμε το ξυλάκι βανίλιας, αφού το έχουμε ανοίξει και το έχουμε κόψει στα δύο
Ανάλογα με το χρόνο που έχουμε, επιλέγουμε είτε να σκεπάσουμε την κατσαρόλα και να την αφήσουμε στο ψυγείο για 10-12 ώρες, μέχρι η υγρασία από τις φράουλες να λιώσει τη ζάχαρη, ή αφήνουμε εκτός ψυγείου για 1-2 ώρες ανακατεύοντας τακτικά, ώστε η ζάχαρη να διαλυθεί ευκολότερα κατά το βράσιμο
Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρει μία βράση
Αφαιρούμε τακτικά τον αφρό που βγαίνει στην επιφάνεια
Δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 20-25’ ανακατεύοντας συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα
Όταν η μαρμελάδα μας δέσει, προσθέτουμε το χυμό από το λεμόνι
Αφήνουμε να πάρει μία ακόμη βράση με το λεμόνι και αποσύρουμε από τη φωτιά
Γεμίζουμε αποστειρωμένα και ζεσταμένα βαζάκια με τη ζεστή μαρμελάδα και σφραγίζουμε καλά τα καπάκια
Μόλις κρυώσει, είναι έτοιμη
Εάν οι φράουλές μας είναι πολύ γλυκιές, μπορούμε να περιορίσουμε τη ζάχαρη. Το ίδιο ισχύει, εάν επιθυμούμε μία λίγο πιο «ξινή» μαρμελάδα. Δεν πρέπει όμως να το παρακάνουμε, καθώς η ζάχαρη είναι το υλικό που θα μας χαρίσει ένα σωστά δεμένο αποτέλεσμα.