Σε ένα επίπεδο πιάτο τοποθετούμε απλωτά τα μανταρίνια, κομμένα σε ροδέλες
Καθαρίζουμε το φινόκιο στη μέση, το κόβουμε σε φέτες και το προσθέτουμε στο πιάτο
Πλένουμε και τηγανίζουμε τον ανθό του σε δυνατή φωτιά για λίγα δευτερόλεπτα και ύστερα τον αφήνουμε στην άκρη
Καθαρίζουμε το αβοκάντο, το κόβουμε σε ροδέλες και το προσθέτουμε στη σαλάτα
Πλένουμε και στεγνώνουμε τη γλιστρίδα και την απλώνουμε από πάνω
Συμπληρώνουμε με φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, τον ξηρό καρπό (φιστίκια ή κολοκυθόσπορο), λάδι, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και τον τσιγαρισμένο ανθό του φινόκιου
Για μία πιο πλούσια εκδοχή της σαλάτας δοκιμάστε να θρυμματίσετε από πάνω λίγο καλής ποιότητας blue cheese. Ο συνδυασμός των γεύσεων είναι αιφνιδιαστικά καλός.