Διατηρούμε τις αχιβάδες σε αλατισμένο, παγωμένο νερό.
Σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε τα μακαρόνια για 5 λεπτά μόνο, προκειμένου να μαγειρευτούν αργότερα και μαζί με τις αχιβάδες. Κρατάμε στην άκρη λίγο από το νερό τους.
Σε ένα βαθύ τηγάνι/κατσαρόλα με καπάκι τσιγαρίζουμε το λάδι με το σκόρδο (όσο σκόρδο μας αρέσει και αντέχουμε!).
Προσθέτουμε τις αχιβάδες και το κρασί.
Προσθέτουμε τα μακαρόνια που έχουν ήδη βράσει για 5’ μαζί με λίγο από το νερό τους που έχουμε φυλάξει και κλείνουμε το καπάκι. Έτσι μαγειρεύονται λίγο περισσότερο τα μακαρόνια την ώρα που ανοίγουν οι αχιβάδες.
Μόλις είναι έτοιμες οι αχιβάδες, προσθέτουμε τον μαϊντανό και το μπούκοβο και ξύσμα λεμονιού ή τσίλι.
Προσέχουμε να μην παραβράσουμε τις αχιβάδες, για να μη σκληρύνει το εσωτερικό τους. Όσες δεν ανοίξουν, τις αφαιρούμε στο σερβίρισμα.