Σε μία κατσαρόλα με κρύο νερό κι ένα κουτάλι της σούπας αλάτι, αφήνουμε τα ρεβύθια να μαλακώσουν για 10-12 ώρες.
Τα σουρώνουμε και, αφού τα ανακατέψουμε με τη μαγειρική σόδα, τα αφήνουμε για άλλη μισή ώρα.
Αφού τα ξεπλύνουμε καλά με μπόλικο τρεχούμενο νερό, τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα και τα βράζουμε με το 1 ½ λίτρο νερό. Μόλις αρχίσει να βράζει, ξαφρίζουμε με ένα κουτάλι.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, τη δάφνη, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.
Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να βράσουν για μία ώρα και 20’, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα ρεβύθια. Αν τα βράζουμε στη χύτρα, τα αφήνουμε για 30’.
Παίρνουμε 2-3 κουταλιές της σούπας ρεβύθια με λίγο ζουμί και το χυμό λεμονιού και τα χτυπάμε στο μπλέντερ, ώστε να πολτοποιηθούν και να γίνουν σαν κρέμα. Ρίχνουμε την κρέμα ξανά στην κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε για να δέσει το ζουμί τους και είναι έτοιμα.
Επενδύστε σε άριστης ποιότητας ρεβύθια και θα καταλάβετε πόσο σημαντική διαφορά θα έχει το αποτέλεσμα. Εάν βρεθείτε σε μέρος που φημίζεται για τον καρπό, αξίζει το έξτρα βάρος στις αποσκευές σας!